Пожар в бежански лагер остави хиляди без покрив

  • 06 март 2023 08:20

  • 343
  • 1
Пожар в бежански лагер остави хиляди без покрив
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Голям пожар в пренаселен бежански лагер за рохинги в Южен Бангладеш вчера остави хиляди бежанци без покрив, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на противопожарните служби и ООН.

Няма данни за пострадали при пожара в лагера Балухали в окръг Кокс Базар, каза Емдадул Хак, представител на противопожарните сили.

Огромен пожар в САЩ, пожарникар е в неизвестност

Върховният комисариат на ООН за бежанците в Бангладеш написа в Туитър, че в борбата с огъня са се включили доброволци от бежанците-рохинги от Мианма, а ООН и партньорите й са предоставили подкрепа.

Над 1 милион рохинги са избягали от Мианма в Бангладеш през последните десетилетия, включително 740 хиляди, които пресякоха границата след август 2017 г., когато армията в Мианма започна брутални репресии срещу тях.

Ситуацията в Мианма се влоши още повече след военния преврат през 2021 г., а опитите за завръщане на бежанците са безуспешни.

Миналата година САЩ заявиха, че репресиите срещу рохингите в Мианма представляват геноцид, след като американските власти потвърдиха сведенията за масово насилие срещу цивилни от страна на армията в рамките на системна кампания срещу етническото малцинство. Рохингите, които са мюсюлмани, са изправени пред широко разпространена дискриминация в Мианма, която има будистко мнозинство. На повечето от тях там е отказано гражданство и редица други права.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
343 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.03.06 | 14:00

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини