Пакистанските власти разпоредиха деблокиране на "Уикипедия" в страната

  • 07 февруари 2023 08:32

  • 307
  • 0
Пакистанските власти разпоредиха деблокиране на "Уикипедия" в страната
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Премиерът на Пакистан Шахбаз Шариф разпореди вчера деблокирането на онлайн енциклопедията "Уикипедия", три дни след като уебсайтът беше блокиран в страната заради „богохулствено съдържание“, предаде Франс прес.

Богохулството е чувствителен въпрос в Пакистан, страна с предимно мюсюлманско население, където интернет гиганти като Фейсбук и ЮТюб вече са забранени заради публикуване на съдържание, считано за светотатство.

Министърката на информацията Мариум Аурангзеб написа вчера в Туитър: „Министър-председателят има удоволствието да нареди уебсайтът ("Уикипедия") да бъде възстановен незабавно“.

Над 17 души са загинали при автобусна катастрофа в Пакистан

В петък сайтът беше блокиран в цялата страна, „след като не отговори на нашето многократно искане за премахване на богохулствено съдържание и не спази крайния срок“, определен за това премахване, каза пред АФП Малахат Обайд, говорител на Пакистанския служба по телекомуникациите, без обаче да уточнява какво е това съдържание, считано за богохулствено.

В комюнике Фондация "Уикимедия", която управлява "Уикипедия", отбеляза, че това блокиране "е попречило на петата по население държава в света да получи достъп до най-голямото хранилище на безплатни знания".

Росица Валентинова
307 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини