Шри Ланка отбелязва 75-тата годишнина от независимостта си

  • 04 февруари 2023 12:11

  • 382
  • 2
Шри Ланка отбелязва 75-тата годишнина от независимостта си
© Getty Images

Шри Ланка отбеляза днес 75-тата годишнина от независимостта си като банкрутирала нация, с много гневни и тревожни граждани, които нямат настроение да празнуват, предаде Асошиейтед прес.

Много будистки и християнски духовници обявиха бойкот на празненствата в столицата, а активисти и други местни жители изразиха недоволството си от това прахосване на пари във време на икономическа криза.

Въпреки критиките, въоръжени войници участваха в парад в центъра на Коломбо, демонстрирайки военна техника, в морето дефилираха военни кораби, а в небето над столицата преминаха самолети и хеликоптери.

Католическият свещеник Сирил Гамини нарече тазгодишните чествания на независимостта от британското управление „престъпление и прахосване“ в момент, когато страната преживява такива икономически трудности.

„Питаме правителството каква независимост се готвят гордо да празнуват като похарчат 200 милиона рупии (548 000 долара), каза Гамини и заяви, че нито един католически свещеник няма да присъства на церемонията.

Около 7 процента от 22-милионното население на преобладаващо будистка Шри Ланка са християни, повечето -католици. Въпреки че християните са малцинство, позициите на църквата са уважавани.

Видният будистки монах Омалде Собита каза, че няма причини за празнуване, а церемонията е само представяне на оръжия, произведени в други държави.

Шри Ланка е фактически фалирала и е преустановила плащанията по външния си дълг от близо 7-милиарда долара, които трябва да направи тази година, в очакване на резултата от преговорите с Международния валутен фонд.

Властите в Шри Ланка ще броят слоновете през 2023 година

Общият външен дълг а страната надхвърля 51 милиарда долара, като 28 милиарда от тях трябва да бъдат изплатени до 2027 г. Огромният дълг и тежката криза на платежния баланс, заедно с пораженията от ковид пандемията, доведоха до остър недостиг на стоки от първа необходимост като гориво, лекарства и храни.

Дефицитът доведе до протести миналата година, които накараха тогавашния президент Готабая Раджапакса да избяга от страната и да подаде оставка.

При управлението на президента Ранил Викремесингхе има белези на подобрение, но има прекъсвания на електричеството поради недостиг на гориво, в болниците не достигат лекарства, а хазната се мъчи да събере пари, за да изплати заплатите на държавните служители. Икономическата криза засили апатията и гнева на гражданите към политическите лидери.

За да се справи със ситуацията, правителството увеличи рязко данъците върху доходите и обяви шестпроцентно намаление на средствата, предоставяни на министерствата през тази година. А личният състав на армията, която беше раздута до над 200 000 войници на фона на дългата гражданска война, до 2030 г. ще бъде съкратен почти наполовина.

Група активисти започнаха вчера мълчалив протест в столицата, осъждайки организираните от правителството празненства и провала му да облекчи икономическото бреме.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
382 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.05 | 12:42

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

2023.02.04 | 13:59

1
А е, още едни независими, сега ще дойде чичко демократ да ви внесе малко демокрация, я кажете с кви ресурси ще се отплатите, не се срамувайте ако нямате,може и с територия, ние даваме злато, пари за фърчила за ценрали и бази.

Добави коментар

Водещи новини