Японската полиция и 130 водещи компании провеждат учения за реакция в случай на кибератаки

  • 30 януари 2023 09:17

  • 180
  • 0
Японската полиция и 130 водещи компании провеждат учения за реакция в случай на кибератаки
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Полицията и представители на около 130 водещи японски корпорации днес започнаха мащабни учения за отработване на технологии за борба с компютърния тероризъм, в които участват около 5500 души, съобщи агенция Kиодо.

По данни на агенцията обучението ще продължи до 6 февруари и ще се координира от Центъра за киберсигурност към полицейското управление в Токио. По време на упражнението участниците ще отработват наред с други неща откриването на вируси, които крадат поверителна информация в компютърните системи. Участниците ще се обучават също така да реагират адекватно на вируси, които криптират чувствителна информация и изискват откуп в замяна на свободен достъп до данните. Отделно от това те ще тренират как да предотвратяват кибератаки по време на срещата на върха на Групата на седемте в Хирошима през май.

Япония затяга санкциите си срещу Русия

Както съобщи бизнес всекидневникът „Никей“ на 22 януари, броят на кибератаките срещу японските компютърни системи се е увеличил приблизително два пъти през последните три години. През 2019 г. властите са регистрирали средно по 4100 опита за неоторизиран достъп всеки ден, но числото е надхвърлило 7700 през първата половина на 2022 година. По-голямата част от тези кибератаки са дошли от чужбина, съобщава вестникът.

Росица Валентинова
180 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини