Група за правата на човека обвинява талибаните в около 2000 произволни задържания

  • 23 януари 2023 18:22

  • 314
  • 1
Група за правата на човека обвинява талибаните в около 2000 произволни задържания
©
Слушай новината Слушай новината

Откакто поеха властта в Афганистан през август 2021 г. талибаните са задържали произволно около 2000 души, предаде ДПА, като се позова на доклад на правозащитна а група, публикуван днес.

„Сред задържаните са основно предишни служители на правителството, жени, които са протестирали, защитници на правата на човека, застъпници на социалното общество, журналисти, ислямски богослови, участници в салафитското движение, племенни старейшини и граждани, които са обвинени, че имат нещо общо с Националния фронт за съпротива“, се казва в доклада.

Докладът е съставен от „Равадари“, наскоро основана група за правата на човека с изпълнителен директор  Шахарзад Акбар, бивш председател на независимата комисия за правата на човека на Афганистан.

Талибанските власти все още не са отговорили на доклада, но подобни доклади от ООН и преди не са били отразявани и са смятани за пропаганда.  

Талибаните променят учебните програми по журналистика в Афганистан

Със завръщането си на власт талибанският върховен лидер обяви обща амнистия за противниците си. Медиите многократно са документирали своеволни арести и убийства, като се предполага, че те са извършвани от хора или институции, ръководени от талибаните.

Екстремистите публично потискат мирни демонстрации на жени и арестуват журналисти, които отразяват подобни протести и проблеми на сигурността.

Талибаните наложиха изключително строги правила срещу жените и ограничиха правата на хората в страната, включително достъпа до образование на жени и момичета, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
314 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.23 | 22:38

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини