Най-малко 68 са загинали при самолетната катастрофа в Непал

  • 15 януари 2023 11:45

  • 3635
  • 1
Най-малко 68 са загинали при самолетната катастрофа в Непал
© Twitter
Слушай новината Слушай новината

Броят на загиналите при самолетната катастрофа в Непал днес достигна най-малко 68, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на властите.

Предишните данни бяха за 44 жертви.

Стотици спасители претърсват склона на хълма, където се е разбил двумоторният самолет ATR 72 на непалската авиокомпания "Йети Ерлайнс" със 72-ма души на борда. Самолетът е извършвал вътрешен полет от непалската столица Катманду до туристическият град Покхара.

Самолет се разби в Непал, най-малко 16 са загинали

Говорител на непалската служба за гражданска авиация каза, че по време на катастрофата метеорологичните условия са били добри. 

По телевизията бяха излъчи кадри с отломки от самолета, като част от терена в близост до катастрофата е обхванат от пламъци.

"Самолетът гори", заяви представител на полицията, като допълни, че спасителните екипи изпитват затруднения да достигнат до мястото, на което самолетът се е разбил. Става въпрос за труднодостъпен терен между два хълма в близост до летището на град Покхара. 

Самолетът е осъществил контакт с летището в Покхара, докато е прелитал над дефилето на река Сети в 10:50 ч. местно време (5:50 ч. по Гринуич), след което се е разбил.

"Половината от самолета е на склона на хълма. Другата половина падна в дефилето на река Сети", разказа местен жител пред Ройтерс. 

Днешната катастрофа е най-тежката в Непал от 2018 г. насам, когато самолет на бангладешката авиокомпания "Ю Ес Бангла еърлайнс" се разби при кацане на международното летище в Катманду. Тогава загинаха 51 от общо 71 пътници на борда. 

Авиопроизшествията не са нещо необичайно за Непал, на чиято територия се намират осем от 14-те най-високи планински върха в света, включително Еверест. Времето в страната може да се променя рязко и да създава опасна обстановка. От 2000 г. при катастрофи със самолети и хеликоптери в Непал са загинали най-малко 309 души.

От съображения за сигурност от 2013 г. има наложена забрана на непалските авиокомпании да летят във въздушното пространство на Европейския съюз.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
3635 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.16 | 00:27

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини