Пакистан се нуждае от 16 млрд. за възстановяване след наводнението

  • 09 януари 2023 07:12

  • 364
  • 0
Пакистан се нуждае от 16 млрд. за възстановяване след наводнението
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Пакистан и ООН днес провеждат голяма конференция в Женева след опустошителните наводнения, което се очаква да бъде голям тест за това кой плаща за климатичните бедствия, съобщи CNN.

Целта е да се съберат 16 млрд. долара за възстановяването на страната след бедствието. 

Рекордните мусонни дъждове и топенето на ледниците миналия септември доведоха до разселването на около 8 милиона души и убиха най-малко 1700 души в катастрофа, която бе обяснена с измененията на климата.

Реконструкцията, оценена на около 16,3 милиарда долара, включва възстановяване на милиони жилищни сгради и хиляди километри пътища и железопътни линии едва започва и още милиони хора може да изпаднат в бедност.

169 са жертвите от наводнението в Конго169 са жертвите от наводнението в Конго

Исламабад, чиято делегация се ръководи от министър-председателя Шехбаз Шариф, ще представи рамка за възстановяване на конференцията, на която генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и френският президент Еманюел Макрон също трябва да говорят.

Гутериш, който посети Пакистан през септември, по-рано описа разрушенията в страната като "климатична касапница".

"Това е ключов момент за световната общност да застане с Пакистан и да се ангажира с устойчиво и приобщаващо възстановяване от тези опустошителни наводнения", каза Кнут Остби, представител на Програмата за развитие на ООН в Пакистан.

Допълнителното финансиране е от решаващо значение за Пакистан на фона на нарастващите опасения относно способността му да плаща за внос като енергия и храна и да изпълнява задълженията си по държавния дълг в чужбина.

Въпреки това далеч не е ясно откъде ще дойдат парите за възстановяване, особено предвид трудностите при набирането на средства за спешната хуманитарна фаза на реакцията, която е около половината финансирана според данни на ООН.

На срещата на COP27 в Египет през ноември Пакистан беше в челните редици на усилията, които доведоха до създаването на фонд за щети за покриване на свързаните с климата разрушения за страни, които са допринесли по-малко за глобалното затопляне, отколкото богатите.

Въпреки това, все още не е известно дали Пакистан, с икономика от 350 милиарда долара, ще има право да използва това бъдещо финансиране, пише news.bg.

Организаторите казват, че се очакват около 250 души на събитието, сред които високопоставени държавни служители, частни донори и международни финансови институции.

Пакистанският посланик в ООН в Женева Халил Хашми каза, че Исламабад е готов да плати около половината от сметката, но се надява на подкрепа от донори за останалата част. "Ние ще мобилизираме международна подкрепа чрез различни средства", каза той. "Очакваме с нетърпение да работим с нашите партньори."

Делегация на Международния валутен фонд (МВФ) ще се срещне с министъра на финансите на Пакистан в кулоарите на конференцията, каза говорител на кредитора в неделя, докато Пакистан се бори да рестартира спасителната си програма.

МВФ все още не е одобрил отпускането на 1,1 милиарда долара, които първоначално трябваше да бъдат изплатени през ноември миналата година.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
364 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини