Китайски висш дипломат призова за диалог и сътрудничество със САЩ

  • 01 януари 2023 15:00

  • 686
  • 1
Китайски висш дипломат призова за диалог и сътрудничество със САЩ
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Китай и Съединените щати трябва да се стремят към диалог, а не към конфронтация и да избягват грешките, допуснати по време на Студената война, заяви в неделя китайският висш дипломат Ван И в първите си публични коментари след назначаването му за ръководител на Службата за външни работи на управляващата Комунистическа партия, предаде Ройтерс.

Ван И беше заменен като външен министър на Китай в петък от Цин Ган, бивш посланик в Съединените щати, но се очаква той да запази важна роля във външната политика след повишението си през октомври в Политбюро на Комунистическата партия, най-висшият орган за вземане на решения в азиатска държава.

В есе, публикувано в официалното партийно списание Seeking Truth, Ван И призова водещите държави да "дадат пример" пред множество предизвикателства, цитирайки засиленото сътрудничество на Китай с Русия през 2022 г.

"През изминалата година ние непрестанно проучвахме правилния начин двете големи държави Китай и Съединените щати да се разбират една с друга", написа той. "Двете страни трябва да създадат начин да се разбират с взаимно уважение, мирно съжителство и печелившо сътрудничество и да върнат отношенията между Китай и САЩ в правилния път на здравословност и стабилност“, посочи още дипломатът.

САЩ са обезпокоени от връзките на Китай с Русия

Престоят на Ван И като външен министър доведе до рязко покачване на напрежението между Пекин и Вашингтон по широк кръг въпроси, вариращи от търговията до Тайван, напомня Ройтерс.

В неделното си есе Ван И също така каза, че Тайван остава в "ядрото на основните интереси на Китай" и "основата", върху която са изградени политическите отношения на Китай със Съединените щати.

Константин Тодоров
686 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.01.01 | 16:37

1
На САЩ доверие колкото на пиян циганин с брадва !

Добави коментар

Водещи новини