Ким Чен-ун обяви новите военни цели на КНДР

  • 28 декември 2022 08:06

  • 1830
  • 1
Ким Чен-ун обяви новите военни цели на КНДР
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, обяви новите цели на армията на комунистическата държава през 2023 г. на заседание на управляващата Корейска трудова партия, съобщиха днес държавни медии, намеквайки за още една година на интензивни оръжейни изпитания и напрежение, предаде Ройтерс.

През втория ден на шестото разширено пленарно заседание на Централния комитет на партията Ким направи преглед на новосъздадената заплашителна ситуация на Корейския полуостров и по-широкия политически пейзаж, се казва в съобщението.

Ким, който е трето поколение лидер на КНДР, определи посоката на „борбата с врага“ и целите за укрепване на отбранителната мощ, се казва в съобщението на медиите. Той уточни принципите на външнополитическата дейност и посоката на борбата срещу врага, които нашата партия и правителство трябва стриктно да спазват, за да защитят суверенните права и националните интереси, предаде официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

Бяха представени нови основни цели, които ще бъдат ревностно следвани през 2023 г., за засилване на способностите за самоотбрана в подготовка за различни отклонения в политическата ситуация.

КЦТА не даде подробности за тези цели, но изказването на Ким може да означава, че изолираната държава ще продължи да засилва военния си потенциал.

Северна Корея изстреля две ракети

Тази година Северна Корея изстреля безпрецедентен брой ракети и много изпитания бяха свързани с разработването на супер приоритетни стратегически оръжия в рамките на петилетния план, изложен на конгрес на управляващата Корейска трудова партия в началото на 2021 г. Списъкът включва тактически ядрени ракети, нова междуконтинентална балистична ракета, свръхзвукови плъзгащи бойни глави, ядрени подводници и разузнавателни сателити.

Напрежението остана високо през цялата година на фона на постоянните оръжейни тестове на КНДР и пламна отново тази седмица, след като пет севернокорейски дрона преминаха в Южна Корея. Това накара Сеул да вдигне изтребители и бойни хеликоптери и да се опита да ги свали.

Теодора Павлова
1830 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ким чен уй

2022.12.28 | 10:15

1
Първо завладявам Диснилетд, второ си купувам месечна карта за всички атракции, трето всички пуканки са за мен .

Добави коментар

Водещи новини