Китай не отчете нито един смъртен случай от ковид за последното денонощие

  • 26 декември 2022 08:56

  • 539
  • 5
Китай не отчете нито един смъртен случай от ковид за последното денонощие
©
Слушай новината Слушай новината

Китай не отчете нито един нов смъртен случай от ковид за последното денонощие, подобно на предишния ден, съобщиха здравните власти, цитирани от Ройтерс.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1288

Официално жертвите на заболяването от началото на пандемията продължават да са 5241.

Пекин и Шанхай започват да се учат да живеят с ковид.

Днес метровлаковете в двата най-големи китайски града бяха изпълнени от хора, пътуващи към работните си места, след като властите в тях решиха да облекчат ковид мерките и да преминат към връщане към известна нормалност въпреки милионите заразени в цялата страната.

След години на безмилостни противоепидемични ограничения президентът Си Цзинпин се отказа от политиката на нулев ковид. Това се случи в условията на протести и разрастване на разпространението на заразата.

Но след първоначалното стъписване от резкия обрат в досегашната политика и няколкото седмици, които жителите на Пекин и Шанхай трябваше да прекарат вкъщи, лекувайки се от ковид инфекция или опитвайки се да избегнат заразяване, има признаци, че животът се връща към поне някакво подобие на обичайния си ритъм.

Освен пълното метро по основните пътни артерии се образуваха традиционните за тези градове задръствания в час пик от хора, отиващи на работа.

В края на миналата седмица се изпълни с хора и ежегодният коледен базар в Крайбрежната зона на Шанхай. Големи множества от посетители по случай зимния празничен период имаше и в шанхайския "Дисниленд", а също и в увеселителния парк "Юнивърсъл Студиос" в Пекин, където хората се редяха на опашки, облечени тематично за Коледа.

Този уикенд със 132 процента в сравнения с предишния се е увеличил и броят на туристическите посещения на живописните места в южния град Гуанчжоу, съобщи местното издание "Туенти фърст сенчъри бизнес хералд".

Китай е последната голяма страна в света, която реши да започне да действа спрямо ковид като към ендемия (постоянно съществуване на заразна болест в даден район). Мерките за възпиране на разпространението на заразата причиниха на оценяваната на 17 трилиона долара китайска икономика най-значителното забавяне на растежа за последния близо половин век, което се отрази и на световните производствени вериги и търговия.

Увеличаването на случаите на COVID-19 в Китай може да предизвика мутация на вируса

В краткосрочно бъдеще икономиката се очаква да понесе и още щети, преди да започне да се възстановява през новата година, тъй като ковид вълната се разпространява към промишлените райони и работниците се разболяват, смятат анализатори.

В събота временно спря работа заводът на "Тесла" в Шанхай, с което се реализира план фабриката да прекъсне по-голямата част от дейностите си през последната седмица на декември. Компанията не уточни каква е причината за решението ѝ.

Въпреки рекордното увеличение на случаите в цялата страна, от шест дни в Китай не е отчетен нито един смъртен случай дори и въпреки че крематориумите са изправени пред растящо търсене на услугите им.

Китайските власти стесниха определението си за смъртен случай, свързан с ковид. Те започнаха да отчитат като починали от заболяването само хора с причинена от него пневмония или респираторна недостатъчност, което предизвика недоумение у здравните експерти по света, отбелязва Ройтерс.

Китайската здравна система е под огромно напрежение. Служители биват викани на работа дори и да са болни, а в отдалечените общини се мобилизират и пенсионирани медици, за да помагат, съобщават държавните медии.

Последвайте канала на

Калина Христова
539 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Емѝ...

2022.12.26 | 10:15

2
Там 300 милиона са заразени, в болниците нема място за никой, как ги броят само те си знаят.
Емѝ...

2022.12.26 | 18:13

5
Яко не мрат, но че ги ринат, ги ринат. Кога с булдозери, кога с танкове.

2022.12.26 | 12:06

3
яко мрат викаш? с булдозери по улиците ги ринат :) или болния си ти, а Саше?
ko?

2022.12.26 | 09:14

1
Китайските власти стесниха определението си за смъртен случай, свързан с ковид. Те започнаха да отчитат като починали от заболяването само хора с причинена от него пневмония или респираторна недостатъчност, което предизвика недоумение у здравните експерти по света.
Cтакмистик

2022.12.26 | 12:09

4
Пpедставете си какво са бpоили тук!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини