Полицаи от Ирак са убити при нападение, извършено от "Ислямска държава"

  • 18 декември 2022 11:41

  • 485
  • 1
Полицаи от Ирак са убити при нападение, извършено от "Ислямска държава"
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Най-малко седем членове на иракската федерална полиция бяха убити днес при нападение в Северен Ирак, което вероятно е дело на джихадистите от групировката "Ислямска държава" (ИД) . Мишена е бил камион с полицаи, съобщиха два полицейски източника пред Франс прес.

Близо до село Шалал ал Матар, в покрайнините на Киркук, автомобилът, с който пътували полицаите, се е взривил на крайпътна бомба. След това по него е била открита стрелба, каза полицейски източник, който обвини за атаката ИД. Един нападател е убит, останалите се издирват, пише БТА.

В Багдад служител на Министерството на вътрешните работи потвърди, че е имало такова нападение и съобщи за седем убити полицаи, включително един офицер.

След светкавичния си възход през 2014 г. в Ирак и завладяването на големи територии в Ирак и съседна Сирия, самопровъзгласилият се „халифат“ на ИД беше унищожен при последователни офанзиви в тези две страни. Въпреки че Ирак обяви през 2017 г., че удържал военна победа срещу ИД, джихадистите остават активни в няколко области на страната. Иракските сили за сигурност провеждат антитерористични операции и претърсват районите, където действа ИД, редовно съобщават за ликвидиране на десетки джихадисти при въздушни удари или нападения.

Най-малко петима загинаха при взрив в Северен Афганистан

Въпреки че беше разбита, ИД „запази способността си да предприема редовни атаки“, се признава в доклад на ООН, публикуван през януари 2022 г. „Експлоатирайки пропускливата граница“ между Ирак и Сирия, джихадистката организация още разполага с „между 6 000 и 10 000 бойци в тези две страни, където формира клетки и обучава агенти“, се посочва в този доклад.

Росица Валентинова
485 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.18 | 14:43

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини