Си Цзинпин ще бъде на официално посещение в Саудитска Арабия

  • 06 декември 2022 19:00

  • 761
  • 2
Си Цзинпин ще бъде на официално посещение в Саудитска Арабия
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Китайският президент Си Цзинпин ще направи официално посещение в Саудитска Арабия от 7 до 9 декември, съобщи Саудитската агенция по печата, цитирана от БТА.

Саудитската медия пояснява, че визитата на Си ще бъде по покана на саудитския крал Салман. По време на визитата Си ще разговаря с краля и ще има срещи с лидерите на страните членки на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив. Той ще участва и в китайско-арабската среща на високо равнище.

Посещението на председателя на КНР в Саудитска Арабия е насочено към „укрепване на историческите отношения и стратегическото партньорство“ между страните, пише саудитската агенция. Както отбелязва агенцията, участниците в срещата ще обсъдят перспективите за икономическо сътрудничество.

В края на октомври саудитският министър на външните работи Файсал бин Фархан Ал Сауд обяви, че Си Цзинпин планира да посети Рияд за участие в три срещи с лидерите на арабски държави. По неговите думи кралството отделя „голямо внимание на предстоящите срещи“ и работи по въпроса посещението на Си Цзинпин „да протече успешно и да доведе до желаните резултати“.

Китайският президент отдаде почит на покойния лидер на страната Дзян Дзъмин

По-рано министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман Ал Сауд  и ръководителят на държавното управление по енергийните въпроси на Китай Чжан Цзянхуа водиха преговори, в хода на които страните потвърдиха готовността да си сътрудничат за поддържането на стабилност на световния петролен пазар. Отбелязано бе, че Саудитска Арабия е „най-надеждният партньор и доставчик на петрол в Китай“. Саудитският министър и китайският ръководител обсъдиха също продължаване на сътрудничеството в областта на мирното използване на ядрената енергия, в сферата на електроенергетиката и възобновяемите източници на енергия, припомня ТАСС.

Саудитска Арабия надмина през август Русия по обем на доставки на петрол в Китай. По информация на главната митническа администрация на КНР, кралството е изнесло в Китай 8,48 милиона тона петрол за обща сума от 6,8 милиарда долара.

Константин Тодоров
761 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
МАЙ МУ НО

2022.12.06 | 23:30

2
АЗ КАКВО ГОВОРИМ, ТИ КАКВО ЧУВАШ БЕ! П И Ч К А ТА МАЙЧИНА ЩЕ ТИ Е В А !
ПРЕЗ ТАМ ЛИ

2022.12.06 | 23:29

1
ЩЕ ВКАРВА СЕГА СТОКИ В ЕВРОПА ЖЪЛТАТА МАЙ МУ НА :)

Добави коментар

Водещи новини