Президентът на Обединените арабски емирства пристигна изненадващо в Катар

  • 05 декември 2022 11:11

  • 464
  • 1
Президентът на Обединените арабски емирства пристигна изненадващо в Катар
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) пристигна днес изненадващо в Катар – страната домакин на тазгодишното Световно първенство по футбол, предаде Асошиейтед прес. Това е първото посещение на лидера на емирствата в Катар, откакто преди няколко години четири арабски държави предприеха бойкот срещу него заради политически спор, влошил отношенията в региона.

Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, който е и емир на Абу Даби, пристигна в Катар по покана на неговия емир - шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, съобщи информационната агенция на ОАЕ – УАМ.

“Посещението надгражда съществуващите братски отношения между двете държави и техните народи“, се казва в кратката информация на УАМ. Според много анализатори именно шейх Мохамед бе един от политиците, замислили бойкота срещу Катар. Той започна през 2017 г. и в него се включиха Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

В разгара на катарската криза във вестниците дори можеше да се прочете предложение за изкопаване на канал по 87-километровата му граница и запълването му с ядрени отпадъци. Макар това да беше само зрелищна заплаха, тя показа колко дълбок бе гневът в региона в разгара на спора, който според тогавашния лидер на Кувейт за малко да предизвика война. Конфликтът възникна заради позицията на Катар, който подкрепя ислямистите, дошли на власт в Египет и другаде в региона след Арабската пролет от 2011 г. Катар Катар смяташе, че идването им на власт е дълбока промяна в геронтокрацията, властваща в Близкия изток, но други арабски държави от Персийския залив видяха в протестите заплаха за тяхното автократично и наследствено управление, отбелязва АП.

Мондиал 2022: Иран, Хаменей и басиджите

По време на протестите през 2011 г. Саудитска Арабия и ОАЕ изпратиха войски, за да помогнат за потушаване на демонстрациите в Бахрейн. Бойкотът, при който четирите държави затвориха въздушните и морските пътища към Катар, приключи едва през януари 2021 г., точно преди встъпването в длъжност на американския президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в.

Бойкотът започна веднага след посещението в региона на тогавашния президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, в началото на президентския му мандат.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
464 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.05 | 12:13

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини