Самоубийствен атентат срещу офиса на бившия премиер на Афганистан

  • 02 декември 2022 18:46

  • 590
  • 0
Самоубийствен атентат срещу офиса на бившия премиер на Афганистан
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Един човек загина при самоубийствен бомбен атентат в Кабул, съобщава "Ройтерс".

Терористичната атака е била извършена в близост до централата на партия Хизб-е-Ислами в афганистанската столица, посочи бившият премиер Гулбуддин Хекматияр и допълни, че един човек е убит, а двама са пострадали. Той уточни, че все още не е ясно кой стои зад атентата.

Също днес по негови думи е бил извършен и неуспешен опит за убийство в пакистанското посолство в Кабул, при който са били убити множество нападатели, а няколко охранители са били ранени.

Министерството на външните работи на Пакистан потвърди, че посолството му в Кабул е било атакувано, като мишена е бил ръководителят на мисията Убайд-ур-Рехман Низамани. Той се е измъкнал невредим, а един охранител е бил критично ранен.

Низамани пристигна в Кабул миналия месец, за да оглави едно от малкото посолства, които не бяха затворени, след като талибаните превзеха властта в Афганистан през август 2021 г.

Поне 16 загинали и 24 ранени след експлозия в религиозно училище

Атаката срещу партийния офис на Хизб-е-Ислами е извършена близо до джамия, като присъстващите висши партийни лидери са невредими, става ясно от изявление на партията.

Съобщава се, че превозно средство, принадлежащо на нападателите и пълно с експлозиви, е било взривено близо до партийната централа. При последвалата стрелба двама нападатели са били убити, докато са се опитвали да влязат в джамията. Те са носили жилетки с експлозиви, а един от тях - и женска бурка.

През последните месеци в Афганистан бяха извършени няколко бомбени атентата, като отговорност за част от тях беше поета от "Ислямска държава". Експлозия в религиозно училище в Северен Афганистан в сряда уби най-малко 15 души.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
590 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини