Токаев положи клетва като президент на Казахстан

  • 26 ноември 2022 08:58

  • 789
  • 7
Токаев положи клетва като президент на Казахстан
© Wikimedia Commons

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев, който бе преизбран на предсрочни избори на 20 ноември, днес положи клетва за нов мандат и официално встъпи в длъжност като държавен глава, предаде ТАСС.

,,Тържествено се заклевам да служа вярно на народа на Казахстан, да спазвам стриктно конституцията и законите на Република Казахстан, да гарантирам правата и свободите на гражданите, да изпълнявам добросъвестно възложените ми високи задължения като президент на страната'', заяви Токаев, поставяйки дясната си ръка върху копие от Конституцията на страната.

Тържествената церемонията се състоя в Двореца на независимостта в столицата Астана в присъствието на депутати, членове на Конституционния съвет, съдии от Върховния съд, членове на правителството. На нея присъства и първият президент на републиката Нурсултан Назарбаев. След като прозвуча химнът на Казахстан, ръководителят на Централната избирателна комисия връчи на Токаев удостоверение за президент на Казахстан.

Край на президентския вот в Казахстан, Токаев сигурен победител

Токаев спечели изборите в неделя с 81,31% от гласовете, при избирателна активност от 69,44%. Мандатът му ще трае седем години, след което вече няма да може да бъде избиран за държавен глава. На 17 септември Токаев подписа закон за промяна в Конституцията, с което президентският мандат се ограничава до седем години без право на преизбиране.

Казахстан ще продължи да води балансирана, конструктивна външна политика, насочена към отстояването на националните интереси. Приоритет ще бъдат взаимноизгодното сътрудничество и стратегическите партньорства със съседните държави - Русия, Китай и братските страни от Централна Азия, както и с партньорите в интеграционните съюзи, каза на церемонията президентът.

Властите на републиката ще положат всички усилия за развитие на многостранно сътрудничество със САЩ, ЕС, държавите от Азия, Близкия изток и Кавказ, както и с всички заинтересовани страни.

,,Казахстан остава обвързан със съвременното международно право и Хартата на ООН'', изтъкна той.

Токаев каза, че първият указ, който ще подпише в рамките на новия си мандат днес, ще е за развитието на селата и селските райони, където понастоящем живее около 40% от населението на страната.

Той отбеляза, че друго важно направление е възстановяването на справедливостта и връщането на всички незаконно изнесени от страната активи. За целта правителството ще подготви законопроект, който ще регламентира процедурите за връщане на незаконно изнесените капитали.

Държавният глава каза също, че днес ще подпише указа за свикването на предсрочни избори за депутати в Сената (горната камара на парламента).

Последвайте канала на

Владимир Василев
789 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2022.11.26 | 13:27

7
Токоев ще яде уйя скоро !

2022.11.26 | 11:56

5
МРЕТЕ ОТ СТУД И ГЛАД КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ
Кремълския Чикатило

2022.11.26 | 13:07

6
надявах се, ама на, не мрат, а напротив, мрат из окопите русняви ивановци, бягат и се прегрупират вместо да напредват. Осрахме се опять.
PaulaFox

2022.11.26 | 11:38

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Любомир Цонев

2022.11.26 | 11:37

3
Не вярвам... ЗЛО си отива последно...

2022.11.26 | 11:35

2
А , не вярвам да стане така...
Емѝ...

2022.11.26 | 10:29

1
Казахстан духна под опашката на путлер, при това най-смешното е, че така го хързулнаха, че с негова помощ разкараха неговия човек.

Добави коментар

Водещи новини