В Тайван гласуват на местни избори на фона на напрежението с Китай

  • 26 ноември 2022 08:08

  • 612
  • 2
В Тайван гласуват на местни избори на фона на напрежението с Китай
© Getty Images (архив)

Тайванците гласуват на местни избори. Изборните секции отвориха врати тази сутрин, а резултатите от вота може да определят съотношението на силите между политическите партии преди президентските избори на острова през 2024 г. Изборите се провеждат и в условията на напрегната обстановка в отношенията с Китай, съобщиха агенциите.

Освен тест преди вота за държавен глава изборите се очертават и като барометър за нагласите в обществото и важен тест конкретно за управляващата Демократическа прогресивна партия (ДПП) на президента Цай Ингвен. Нейният основен съперник е опозиционната Националистическа партия (Гоминдан), чиито кандидати победиха убедително на последните местни избори през 2018 г.

Основната битка ще бъде за кметския пост в шест специални общини. Към днешния ден само две от тях се управляват от ДПП - Синпе и Тайчун, а Таоюан, Тайнан и Гаосюн на миналите избори бяха спечелени от националистите. Столицата Тайпе от осем години се управлява от лекаря по образование Къ Вънчжъ, който през 2019 г. основа Партията на народа на Тайван. За кметския пост в столицата се борят трима кандидати - от ДПП, националистите и независим кандидат.

Според прогнозите на наблюдателите Националистическата партия има шансове отново да победи на местните избори, защото повечето от кандидатите ѝ се кандидатират за втори път и са натрупали опит и политически ресурси. Но дори и това да стане, не е сигурно, че това ще донесе успех на партията на президентските избори, защото след победата опозицията през 2018 г. в крайна сметка Цай беше преизбрана, и то с разгромна победа.

ДПП се наложи да издига нови лица, тъй като редица нейни кметове няма как да бъдат преизбрани за трети път поради законовите ограничения за това.

Вотът се произвежда в условията на напрегната обстановка в отношенията с Китай. През август Пекин проведе военни учения, насочени срещу Тайван, в отговор на посещението в Тайпе на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. А преди около месец завърши 20-ият конгрес на Китайската комунистическа партия, на който президентът Си Цзинпин си осигури безпрецедентен трети мандат начело на страната си - нещо, на което Цай доста акцентираше в предизборната кампания.

Тайван: Китай трябва да спре "дрънкането на оръжия"

Макар и управляващата партия и международните експерти да се опитаха да обвържат изборите с дългосрочната екзистенциална заплаха за острова в лицето на континенталния съсед, много от местните експерти са на друго мнение и смятат, че темата за Китай няма да играе кой знае каква роля.

Националистическата партия критикува ДПП, че е прекалено конфронтационно настроена спрямо Китай, докато самите националисти са за по-тесни отношения с Китай, но категорично отричат да са пропекински настроени.

Успоредно с изборите в Тайван днес има и референдум за намаляване на възрастта за гласуване. В момента тя е 20 години, а предложението е да стане 18 години.

Последвайте канала на

Владимир Василев
612 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Китай васал на САЩ

2022.11.28 | 09:54

2
Карта Мир не работи на Алиекспрес
PaulaFox

2022.11.26 | 11:38

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини