Азербайджан отказа преговори с Армения с участието на Макрон

  • 25 ноември 2022 13:05

  • 530
  • 3
Азербайджан отказа преговори с Армения с участието на Макрон
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Азербайджан заяви днес, че е отменил насрочените в Брюксел мирни преговори с Армения, тъй като Ереван е настоял на тях да присъства френският президент Еманюел Макрон, предаде Франс прес.

Отношенията между двете съседни кавказки страни са влошени от над 30 години заради териториални спорове, довели до две войни и десетки хиляди жертви. Баку обвинява Париж, че не е бил неутрален по време на тези войни и е подкрепял Ереван.

Мирни преговори се водят от месеци между азербайджанския президент Илхам Алиев и арменския премиер Никол Пашинян. Следващата им среща е насрочена за 7 декември в Брюксел.

Пашинян "склони на тази среща при условие на нея да присъства френският президент Макрон", заяви днес Алиев на международна конференция в Баку. "Това означава, че срещата няма да се състои", добави той.

Президентът на Азербайджан на първо официално посещение в Албания

Москва смята Кавказ за своя зона на влияние и гледа с лошо око на европейското посредничество, подозирайки Запада, че иска да я конкурира, докато тя е ангажирана с агресията си в Украйна.

Запитан днес от журналисти за анулирането на срещата в Брюксел от Алиев, Кремъл посочи, че Русия е готова да стане домакин на преговорите между Баку и Ереван.

Москва продължава да съдейства на Баку и Ереван за уреждане на конфликта между тях, но в скоро време не са планирани срещи на ръководителите на двете страни в Русия, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Не че Русия не е готова, но такава среща в Русия засега не се планира, допълни той, цитиран от ТАСС.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
530 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Пожизнен вожд пут

2022.12.05 | 20:36

3
В кремълската клоака около Балкана,всичко което е в масмедийте е кремълски екскремент. Я има,я няма един файтон българи,другото е слайняни. За пет века турците с всичкото клане и покръстване,не успяха да унищожат българщината,но кремълските сатрапи го сториха за век. Майко Българийо,идиотчетати казват,че българин и слайнянин е едно и също!!!...
PaulaFox

2022.11.25 | 16:04

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
АРМЕНСКИТЕ МАЙ МУ НИ

2022.11.25 | 13:30

1
НЕ БЕХА ЛИ ОТ ПЪРВИТЕ ХРИСТИЯНИ. ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА БОГА П Е Д Е Р А С Т ДОЛЕН :) ДА СЕ ИЗ Б И ЯТ ДО КРАК!

Добави коментар

Водещи новини