Инфлацията в Япония се ускорява

  • 22 ноември 2022 12:22

  • 373
  • 0
Инфлацията в Япония се ускорява
© Pixabay

Показателят за основната инфлация в Япония се е повишил през октомври, сочат данните на подразделението за проучвания и статистика на централната банка на страната, публикувани днес и цитирани от ДПА.

Основният индекс на потребителските цени, получен след изглаждане на временните смущения от текущите ценови тенденции, е нараснал с 2,7 на сто на годишна основа през октомври след повишението от 2 на сто преди месец. Икономистите очакваха равнище на инфлация от 2,2 на сто. 

Това е най-бързият темп на повишаване на основната инфлация, откакто тя започна да нараства през юни миналата година. 

Вместо да се съсредоточи върху един показател, Японската централна банка се фокусира върху идентифицирането с по-голяма точност на тенденции при движението на цените, проследявайки различни показатели за основната инфлация.

Рязко ускоряване на британската инфлация

Потребителските цени в Япония са се повишили до 40-годишен максимум през октомври, тъй като по-слабата йена е увеличила цените на вносните стоки, според публикуваните миналата седмица официални данни на правителството. 

Основната инфлация, която изключва пресните храни, се е увеличила до 3,6 на сто спрямо 3 на сто преди месец, сочат данните. Това е най-високото й равнище от началото на 1982 година.

Виолета Симеонова
373 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини