Макрон тръгва на едноседмична обиколка в Азия за две важни срещи на върха

  • 12 ноември 2022 16:25

  • 684
  • 6
Макрон тръгва на едноседмична обиколка в Азия за две важни срещи на върха
© Getty Images

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на ще отпътува утре за едноседмична обиколка в Азия, по време на която той ще участва в срещата на върха на Г-20 в Бали и в срещата на върха на Азиатско-тихоокеанската икономическа общност (АТИС) в Банкок, предаде Франс прес.

Пътуването му ще продължи до идната събота. То се вписва в поредица от важни задгранични пътувания на президента, сред които участие в сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през септември и в международна конференция за мир в Рим през октомври, информира БТА.

По време на среща на върха в Бали дискусиите ще бъдат фокусирани около Украйна идния вторник и сряда, като големият отсъстващ от срещата ще е руският президент Владимир Путин.

Френското президентство поясни, че от тази среща на върха Париж очаква едно ясно послание по отношение на Русия, която трябва да възприеме възможно най-скоро една логика на деескалация.  Някои страни от Г-20, като Китай и Индия, досега бяха доста предпазливи, като отказаха да осъдят руската офанзива в Украйна или изразиха индиректно резерви да го направят.

По време на визитата си в Бали, където Макрон ще пристигне в понеделник вечер местно време, той ще разговаря във вторник с китайския си колега Си Цзинпин, с индийския премиер Нарендра Моди и президента на страната домакин Джоко Видодо.

Президентът Макрон: Влиянието на Франция ще бъде издигнато до ранга на "стратегическа функция" в отбраната на страната

Засега не се предвижда двустранна среща на Макрон с президента на САЩ Джо Байдън в кулоарите на форума. Но такъв разговор ще има на 1 декември, когато Макрон пристигне в САЩ на държавна визита.

Не става ясно дали на остров Бали Макрон ще говори и със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Колегата му Байдън вече изключи подобна среща с принца, след като групата ОПЕК плюс прие решение, което е благоприятно за Русия.

След Бали Макрон отива в Банкок за форума идния четвъртък и петък на АТИС. На него Франция  е  първата поканена европейска страна. В АТИС участват 21 страни, сред които Китай, Южна Корея, Малайзия, Виетнам, Канада, САЩ и Чили.

Според френското президентство поканата към Макрон да участва във форума е историческа и е признание от страните от АТИС за френския дневен ред, в който са заложени и стратегическите амбиции на Франция в Индо-Тихоокеанския район, отбелязва Франс прес. Там Франция има много територии и морски зони и Макрон издигна до стратегически приоритет района, простиращ се от източноафриканските брегове до западноамериканското крайбрежие.

Зоната е сцена и на все по-нарастващо съперничество между Китай и САЩ и е невралгичен център на световната търговия. В района Франция притежава изключителна икономическа зона около седем територии, от Реюнион до Нова Каледония. Там живея 1,65 милиона френски граждани.

За да брани интересите си, но и възможностите си за действия в региона, Франция задълбочи отношенията с редица ключови страни - Индия, Япония, Индонезия, било то в областта на икономиката, било то на отбраната. Но Франция има в тази пространна зона само 7000 военни, което, според анализатори не е достатъчно.

През 2021 г. алиансът между Австралия, САЩ и Великобритания в областта на отбраната и анулирането от Канбера на мегадоговор с Франция за подводници също нанесе удар по стратегията на Макрон за Индо-Тихоокеанската зона. Но откакто в Австралия на власт дойде нов премиер през май, Париж работи за подновяване на връзките с Канбера и може отново да е на първа линия в продажбата на подводници за тази страна, посочва Франс прес. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
684 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.11.13 | 08:09

6
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ
Кремълския Чикатило

2022.11.12 | 16:29

1
❤️Гледайте истински рашистки войници, които са голи и правят гей секс на живо в окопите 24/7. 100% безплатни гранати от дрон, разчленяване и смърт ➤ kremlin.ru (Копирайте връзката и отворете в браузъра си)

2022.11.13 | 08:08

5
КУУУУУУУУУРВООООООО
PaulaFox

2022.11.12 | 23:33

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

2022.11.12 | 19:46

3
педигрипал

2022.11.12 | 19:30

2
макарон вожда каза КАМБОДЖА не КОЛУМБИЯ да не са объркаш нещо ....я по добре питай бабата тя поне даскалица

Добави коментар

Водещи новини