Япония спира големите дарения за религиозни групи

  • 08 ноември 2022 14:54

  • 429
  • 1
Япония спира големите дарения за религиозни групи
© Getty Images

Японското правителство ще внесе законопроект за предотвратяване на прекомерните дарения за религиозни групи, заяви министър-председателят Фумио Кишида, цитиран от Франс прес.

Това беше обявено четири месеца след убийството на бившия министър-председател Шиндзо Абе, което постави в центъра на вниманието Църквата на обединението, известна още като сектата на Мун. Арестуваният извършител изпитвал омраза към религиозната група, за която твърди, че майка му направила големи дарения, което довело семейството им до финансова катастрофа. Заподозреният смятал, че Абе е близък до сектата.

Църквата на обединението отрече да е извършила каквото и да било нарушение, но обеща да предотврати "прекомерните" дарения след като бивши членове съобщиха, че квотите за дарения на вярващите са били минимални.

Кишида е подложен на множество критики заради връзките между сектата и много депутати от неговата партия. Той казва, чесе е срещнал с хора, пострадали от големи финансови дарения за сектата.

"Беше сърцераздирателно да чуя историите им", заяви премиерът пред медиите.

Новите законови разпоредби ще помогнат на жертвите на "злонамерени" действия, целящи получаване на дарения. "Правителството ще направи всичко възможно, за да представи законопроекта възможно най-скоро", вероятно по време на парламентарната сесия, която приключва на 10 декември, уточни Кишида. Подробностите се обсъждат, но ще се наблегне върху "забраната на злонамерени и социално неприемливи практики за набиране на персонал" и "разрешаването на възстановяването на дарения", според премиера.

Япония започва да разследва църквата на Мун

Миналият месец Кишида разпореди правителствено разследване на Църквата на обединението. Министър от неговото правителство беше принуден да подаде оставка след критики за връзките му със сектата.

Правителственото разследване може да доведе до разпореждане за разпускане на сектата на Мун съгласно Закона за религиозните организации. Това би довело до загуба на статута ѝ на религиозна организация, което я освобождава от данъци, но ще може да продължи дейността си.

Само две религиозни групи в Япония някога са били обект на подобна санкция, едната от които е сектата "Аум шинрикьо" („Учение на истината АУМ), извършила през 1995 г. нападение с нервнопаралитичния газ зарин в токийското метро, информира БТА.

Убийството на Шиндзо Абе свързано с религиозна секта?

Сектата на Мун, основана през 1954 г. в Южна Корея, постепенно се превръща в икономическа империя, присъстваща в много сектори, а основателят ѝ става милиардер. Известна с масовите си групови сватби, през 2012 г. църквата заяви, че има три милиона последователи по целия свят. Според експерти числото е преувеличено.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
429 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.08 | 19:52

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини