Взрив в мина в Казахстан, най-малко петима са загинали

  • 03 ноември 2022 10:23

  • 290
  • 1
Взрив в мина в Казахстан, най-малко петима са загинали
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Най-малко петима души са загинали, а четирима са били ранени при взрив на газ гризу в каменовъглена мина в Централен Казахстан, съобщи днес министерството на извънредните ситуации, цитирано от Франс прес.

"На 3 ноември в мина "Ленин" на компания "АрселорМитал" в Шахтинск внезапно освобождаване на газ при пробиване на дренажен кладенец причини смъртта на петима работници", заяви пред АФП говорителят на министерството Руслан Иманкулов.

Четиримата пострадали са настанени в болница. Евакуирани са 106 души.

Мината се намира в Карагандинска област, на петдесетина километра от едноименният главен град в този богат на суровини промишлен район.

Броят на жертвите на взрива в турска мина достигна 40 души

Губернаторът на областта, пристигнал на място, съобщи, че става дума за експлозия на метан - газ, който при определена концентрация, съчетана с взаимодействие с кислород, се взривява.

Правителствена комисия започва разследване за нарушение на нормите на безопасност при работа в мини. 

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев изказа в комюнике "съболезнования на семействата и приятелите на загиналите работници" и пожела "бързо възстановяване на ранените".

Казахстан, страната с най-развита икономика в региона, разполага с големи запаси от петрол, газ, уран, манган, хром и въглища.

Трагичните инциденти в мините в бившите съветски републики не са рядкост поради използването на остаряло оборудване и небрежното отношение към правилата за безопасност, информира БТА.

Цветелина Кирилова
290 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.03 | 13:18

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини