Задържаха 9 души в Индия заради рухналия мост

  • 31 октомври 2022 21:17

  • 1004
  • 0
Задържаха 9 души в Индия заради рухналия мост
© Gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Индийската полиция арестува девет души днес, включително продавачи на билети и подизпълнители, в рамките на разследването на срутването на пешеходен мост, в резултат на което загинаха най-малко 134 души, включително много деца, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

На кадри от охранителни камери, заснети малко преди срутването, се вижда как група млади мъже снимат други, които се опитват да разлюлеят висящия мост, след което кабелите поддават и мостът рухва в реката. "Имаше около 15-20 момчета на възраст около 20-25 години, които люлееха моста", каза един свидетел пред телевизия "Ей Ен Ай". Съоръжението над река Мачу в Морби, строено през колониалната епоха, се срути, докато беше пълно с хора, дошли за отбелязването на местни хиндуистки празници. 

Над 130 са жертвите на рухналия мост в Индия

Висш полицейски служител каза, че са били арестувани девет души, включително служители на ръководни позиции, продавачи на билети и трима охранители, тъй като те не са овладели тълпата преди рухването на моста. Сред арестуваните са и двама души, на които е бил възложен договор за ремонт на съоръжението, построено през 1877 г. Полицията каза, че вероятно ще има още арести.

Местни служители заявиха пред Ройтерс, че компанията оператор на моста "Орева" не е информирала властите, че възнамерява да отвори съоръжението миналата седмица след ремонт и добавиха, че не е било издадено удостоверение, че мостът е годен за обществено ползване. Говорител на компанията засега не е коментирал тази информация. Около 400 души са купили билети за преминаване по моста. По информация от списък на загиналите, видян от Ройтерс, 35 от жертвите са на възраст под 14 години. Тази сутрин спасените бяха около 170 души. 

Срути се мост в Индия, десетки загинаха

Висш правителствен служител каза, че мътните води на реката затрудняват работата на спасителите и е възможно да има затиснати хора под отломките на моста. Преди експлоатацията на съоръжението да бъде поета от "Орева", за неговата поддръжка отговаряла местната община и тя ограничавала допустимия брой на хора на моста по едно и също време до 20 души, каза местен депутат от партията на премиера Нарендра Моди. Той обвини компанията, че е продавала билети без ограничения и заяви, че мостът се е срутил заради претоварване.

Филип Епитропов
1004 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини