Повече от 300 души с обвинения след протестите в Иран

  • 25 октомври 2022 07:23

  • 552
  • 3
Повече от 300 души с обвинения след протестите в Иран
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Повече от 300 души са с повдигнати обвинения във връзка с участието им протестите в Техеран, предизвикани от смъртта на Махса Амини. Сред тях най-малко четирима може да получат смъртна присъда. Това са съобщили от съда на Иран в понеделник, цитирани от АФП.

Прокурорът на Техеран Али Салехи каза, че са повдигнати обвинения срещу 315 души по обвинения в "заговор срещу сигурността на страната", "пропаганда срещу системата" и "нарушаване на обществения ред".

Четирима са обвинени във "война срещу Бог", обвинение, което може да доведе до смъртна присъда.

Арестуваха десет предполагаеми израелски агенти в Иран

Те са обвинени в "използване на оръжие за тероризиране на обществото и хората, нараняване на служители по сигурността, подпалване и унищожаване на обществена и правителствена собственост с намерението да нарушат сигурността на страната и да се противопоставят на свещената система на Ислямска република Иран", Салехи добавен.

На 12 октомври съдебните власти обявиха, че повече от 100 души са били обвинени в провинция Техеран и провинция Хормозган за безредиците.

Припомняме, че протестите в страната и по света започнаха след смъртта на младата Махса Амини след арест от моралната полиция. Много иранци споделиха, че такива случаи са ежедневие. 

Официално Техеран не призна убийство, а обвини Запада в дестабилизиране на страната и лицемерие. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
552 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.25 | 11:50

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Ukraina55

2022.10.25 | 09:53

2
Иранското правителство се разпада,иранците не искат повече да ги управлява диктатор,които им нарушава правата.Благодарение на запада които отвори очите на иранците и те не искат да бъдат управлявани от един диктатора и мръсен комонист.Само така долу диктатора.Иранците искат да станат демократична държава с граждански права а да не ги управляват руски диктатори и кумонисти.
Ukraina55

2022.10.25 | 09:52

1
Иранското правителство се разпада,иранците не искат повече да ги управлява диктатор,които им нарушава правата.Благодарение на запада които отвори очите на иранците и те не искат да бъдат управлявани от един диктатора и мръсен комонист.Само така долу диктатора.Иранците искат да станат демократична държава с граждански права а не саги управляват руски диктатори и кумонисти.

Добави коментар

Водещи новини