Най-малко 60 са убити при въздушно нападение на концерт в Мианма

  • 24 октомври 2022 15:52

  • 1133
  • 1
Най-малко 60 са убити при въздушно нападение на концерт в Мианма
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Най-малко 60 души, сред които известни артисти и музиканти, са били убити днес в Мианма при въздушно нападение на хунтата срещу концерт, организиран от сепаратистка организация, съобщава БТА, като се позова на очевидци и местни медии.

Събитието се е провеждало в северния щат Качин по случай 62-ата годишнина от основаването на Организацията за независимост на Качин. Това е мощна сепаратистка група, съставена от представители на етническата група качин.

Организацията за независимост на Качин от десетилетия се бори срещу армията на Мианма и подкрепя съпротивата срещу военния преврат, извършен миналата година.

Експлозии пред най-големия затвор в Мианмар убиха 8 души и раниха още 18

"Загубихме наши хора, наши артисти и наши братя и сестри. Никога няма да забравя това отвратително действие и те (отговорните за нападението) трябва да си платят за това, каза музикант от Качин, който пожела да остане анонимен.

Според местни медии нападението е било извършено от три изтребителя. Сред жертвите са известни певци в Качин - Аурали и Галау Яу Луи. Организацията за независимост на Качин не пожела да коментира ситуацията.

Мианма е в политически смут след военния преврат на 1 февруари миналата година. Хунтата потушава по брутален начин протести, движения на гражданско неподчинение и въоръжена съпротива от страна на милиции в цялата страна, отбелязва ДПА.

Най-малко 2370 души са били убити, а близо 16 хиляди - задържани, след преврата, сочат данни на правозащитната група Асоциация за подпомагане на политическите затворници.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1133 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.24 | 16:54

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини