Китайски художник дисидент: Конгресът на ККП показа колко са безмилостни лидерите ѝ

  • 24 октомври 2022 13:20

  • 1027
  • 2
Китайски художник дисидент: Конгресът на ККП показа колко са безмилостни лидерите ѝ
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Принудителното извеждане на бившия китайски президент Ху Цзинтао от залата на конгреса на Китайската комунистическа партия (ККП) показва доколко "безмилостни" са станали партийните лидери. Това заяви днес в Токио китайският художникът и скулптор, дисидентът Ай Вейвей, предават Франс прес и БТА.

На другия ден, след като Си Цзинпин получи за пръв път в историята трети мандат начело на китайската компартия, Ай Вейвей, който живее в Европа от 2015 г., описа по свой начин момента, в който 79-годишният Ху Цзинтао бе изведен от залата против волята си по време на заключителното заседание на конгреса в събота.

"Това много наподобява фалшифицирана снимка", защото "никой не мърда, нито мигва. Просто го извеждат насила. Но това показва, че висшите служители на централното правителство са безмилостни", заяви Ай Вейвей.

"Една голяма нация - 1,4 милиарда души - е под контрола на група хора, които не само нямат никакво уважение към правилата, но всъщност нямат нито чувства, нито емоции, нито приятелство, нито (желание) да помислят малко" за хората, каза той.

Син на поет, възхваляван от предишните комунистически лидери, 65-годишният Ай Вейвей участва като архитект в създаването на прочутия стадион "Птиче гнездо" за Олимпийските игри в Пекин през 2008 г.  Изпада обаче в немилост, след като разкритикува китайското правителство и лежи 81 дни в затвора през 2011 г., а после заминава за Германия.

Трети мандат: Си Дзинпин остава начело на Китай още пет години

Художникът дисидент заяви, че китайските ръководители "вече не ги е толкова грижа" за подобряване на икономиката, а "искат да преосмислят световния ред". 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1027 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.24 | 17:01

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Емѝ...

2022.10.24 | 14:24

1
Неизбежното следствие от затягането на гайките е падането на режима. Дали след 3, 5 или 10 години, китайският режим е обречен, подобно на путлеристкия.

Добави коментар

Водещи новини