Близо 5 милиона китайски комунисти са били разследвани за корупция

  • 17 октомври 2022 16:30

  • 496
  • 1
Близо 5 милиона китайски комунисти са били разследвани за корупция
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Китайската комунистическа партия (ККП) обяви, че през последното десетилетие близо пет милиона нейни членове са били разследвани по подозрения в корупция, като към 553 от тях са били заведени криминални дела, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

На пресконференция днес в кулоарите на започналия вчера конгрес на ККП, заместник-секретарят на Дисциплинарно-контролната комисия на ЦК на партията Сяо Пей каза, че на 207 хиляди членове от 96-милионната партия са били наложени различни наказания през десетгодишния период, откакто ККП и Китай се оглавяват от Си Цзинпин. 

По думите на Сяо повечето от уличените при антикорупционните разследвания са отдавнашни нарушители и само 11% от наказаните са извършили първото си  престъпление през последните пет години. „Разпространяването на корупцията бе решително ограничено“, каза партийният чиновник и добави, че „целенасочената политика и силният натиск“ са убедили 80 хиляди партийни членове доброволно да признаят простъпките си през последните пет години. 

Утре започва най-значимото политическо събитие в Китай

Една от водещите политики на Си Цзинпин, който се стреми към трети мандат начело на партията, държавата и въоръжените сили, е борбата с корупцията. Това се посреща с голямо одобрение сред обществото и помага на Си да държи настрана потенциалните си съперници, посочи АП. 

Съдилищата в Китай са зависими от партията и почти 100-те процента от делата за корупция завършват с осъдителни присъди. След вътрешни разследвания и изключване от партията даже високопоставени правителствени служители и военни са заплашени от дълги срокове затвор, но смъртните присъди вече са рядкост по дела срещу висши функционери.  

Константин Тодоров
496 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.17 | 22:02

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини