Осъдиха Аун Сан Су Чжи на допълнителни 6 години затвор за корупция

  • 12 октомври 2022 10:53

  • 624
  • 1
Осъдиха Аун Сан Су Чжи на допълнителни 6 години затвор за корупция
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Съд в управляваната от военните Мианмар осъди днес свалената от власт бивша лидерка на страната Аун Сан Су Чжи по още две обвинения за корупция. Тя получи още две тригодишни присъди затвор, които ще изтърпи едновременно. Заедно с предишните присъди Су Чжи ще трябва да прекара в затвора общо 26 години, предават БТА и Асошиейтед прес. 

Седемдесет и седем годишната бивша лидерка беше задържана на 1 февруари 2021 г., когато военните извършиха преврат и свалиха законно избраното правителство. Су Чжи отхвърли обвиненията срещу нея по сегашното дело - за получаване на подкуп от 550 000 долара от Маунг Вейк - магнат, осъден преди няколко години за наркотрафик.

Су Чжи вече беше осъдена на 23 години затвор, след като бе призната за виновна за незаконен внос и притежание на радиостанции, нарушаване на антиковидните ограничения, нарушаване на закона за класифицираната информация, подстрекаване към бунт, изборни измами и по още пет обвинения за корупция. 

Нейни привърженици, както и независими анализатори казват, че всички обвинения срещу нея са с политически мотиви и са опит тя да бъде дискредитирана, с което да се легитимира завземането на властта от военните и едновременно да се попречи на бившата лидерка да вземе участие в следващите избори, които военните обещаха да бъдат произведени през 2023 г.

Съд в Мианма осъди бившата лидерка Аун Сан Су Чжи по друго наказателно дело заедно с австралийски икономист

За днешната присъда срещу Су Чжи съобщи представител на съдебната власт, който поиска да остане анонимен, за да не бъде наказан от властите. Според него се очаква през следващите дни адвокатите на бившата лидерка да обжалват присъдата.

Цветелина Кирилова
624 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.12 | 11:58

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини