Вирус уби 100 000 говеда в Индия и разболя още над 2 милиона

  • 30 септември 2022 16:53

  • 346
  • 1
Вирус уби 100 000 говеда в Индия и разболя още над 2 милиона
© Getty images (архив)

Вирусно заболяване уби близо 100 000 крави и бивола в Индия и разболя още над 2 милиона, съобщи АП, цитирана от БТА.

Епидемията предизвика опустошителни загуби за животновъдите, тъй като болестта не само води до смърт, но може да доведе и до намалено производство на мляко, изтощаване на животните и проблеми с раждаемостта.

Заболяването, наречено бучков дерматит, се разпространява от насекоми като комари и кърлежи, които пият кръв. Заразените крави и биволи получават треска и образуват бучки по кожата си.

Фермерите в  Индия са претърпели сериозни загуби от екстремните метеорологични явления през изминалата година: рекордно продължилата гореща вълна намали добивите на пшеница през април, недостатъчните валежи в източните щати като щата Джаркханд изсушиха зимните култури като варива, а необичайно интензивните валежи през септември повредиха ориза на север.

Към момента вирусът се е разпространил в най-малко 15 щата, като броят на смъртните случаи при крави и биволи почти се е удвоил за три седмици.

Заразата, разпространяваща се сред добитъка, има непропорционално въздействие върху дребните фермери, много от които са се изолирали от шоковете от изменението на климата, като отглеждат добитък за мляко, каза Девиндер Шарма, експерт по селскостопанска политика в северния град Чандигар. По думите му правителствените данни вероятно са по-ниски от действителния брой на смъртните случаи от болестта.

Първите случаи в Южна Азия бяха открити през 2019 г. и оттогава са се разпространили в Индия, Китай и Непал. Болестта е регистрирана за първи път в Замбия през 1929 г. и е обхванала Африка, а наскоро е стигнала и до части от Европа.

Производството на млечните продукти е сред най-големите селскостопански отрасли в Индия, даващи работа на 80 милиона души и допринасящи за 5 процента от икономиката на страната според федерални данни. Индия е най-големият производител на мляко в света, съставляващ повече от една пета от световното производство, но за износ остава малка част от него.

За да се опитат да защитят индустрията, властите ваксинират здрави крави, като използват ваксина, предназначена за подобна болест, докато се полагат усилия за разработване на по-ефективна ваксина.

Огромните полета на Индия сега е осеян с масови гробове на крави. На места труповете гният на открито, а из селата се разнасят болезнените викове на болни животни. Щатът Западен Раджастан е видял най-лошото въздействие: 60 000 мъртви говеда и близо 1,4 милиона болни.

Жегата погуби 2000 говеда в Канзас

"Заболяването е заразно. Сега се измества от запад на изток", предупреди Нарендра Мохан Сингх, директор в отдела за животновъдство на щата Раджастан.

В граничния щат Утар Прадеш, най-населеният в Индия, търговията и движението на едър рогат добитък със съседните щати е ограничено. Но фермери като Амарнат Шарма в село Милкипур казват, че са били оставени "на тъмно", без информация за заболяването. Три от петте му крави са болни и макар да е чувал за вирусното заболяване, той не знае как да помогне на добитъка си.

Фермерите в засегнатите щати, като хималайския Химачал Прадеш, също призоваха правителството за финансова помощ.

Междувременно проучване на генетичния състав на вируса на бучковия дерматит установи, че той е много различен от предишните версии, каза Винод Скария, учен от Института по геномика и интегративна биология в Ню Делхи.

Вирусите се развиват непрекъснато и не всички тези промени са вредни за здравето. Но Скария, който е един от авторите на изследването, каза, че то разкрива необходимостта от непрекъснато наблюдение и проследяване на заболяванията, тъй като не е ясно как вирусът се е развил през последните две години. "Ако имахме непрекъснато наблюдение, щяхме да сме подготвени", заключи той.

 

Валери Зайцев
346 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.09.30 | 20:14

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини