Шри Ланка забрани социалните мрежи на държавните служители

  • 28 септември 2022 16:42

  • 354
  • 1
Шри Ланка забрани социалните мрежи на държавните служители
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Шри Ланка забрани на държавните служители да изразяват позиции в социалните мрежи, особено такива, които критикуват изтощението на учениците вследствие от недохранването, причинено от тежката икономическа криза в страната, съобщава БТА.

Със заповед от днес обхватът на забраната 1,5 милиона служители на министерството на вътрешните работи, държавната администрация, местните органи на властта и общините да разговарят с журналисти е разширен, като тя вече обхваща и социалните мрежи.

"Изразяването на мнения в социалните мрежи от държавен служител... ще представлява нарушение, водещо до дисциплинарни мерки", се казва в заповедта.

Продоволствената несигурност в Шри Ланка вероятно ще се влоши заради слаби реколти

Тя бе издадена, след като представители на здравното министерство и преподаватели казаха, че десетки ученици са припаднали в час заради недохранване.

Министърът на здравеопазването и водните ресурси Кехелия Рамбуквела отхвърли обвиненията за недохранване сред децата. Той обвини държавните служители, че преувеличават нещата поради "политически мотиви".

От края на миналата година страната с население от 22 милиона души е разтърсена от икономическа криза без прецедент от обявяването на нейната независимост. Тя е белязана от остър недостиг на храна, горива и лекарства поради липсата на чуждестранна валута за финансиране на вноса на тези жизненоважни стоки. 

Междувременно Световната програма на ООН по прехраната твърди в последния си доклад, че една трета от населението на Шри Ланка, или шест милиона души, са "в ситуация на продоволствена несигурност и имат нужда от хуманитарна помощ".

Недостигът на стоки в южноазиатската страна предизвикаха сериозни протести. В разгара на недоволството през юли хиляди хора обсадиха резиденцията на президента Готабая Раджапакса, който бе принуден да избяга в чужбина, откъдето обяви, че подава оставка.

Малко след като неговият наследник Ранил Викремесингхе пое властта, армията разгони протестния лагер пред президентството и арестува стотици хора, след което забрани публичното недоволство в столицата.

МВФ ще финансира Шри Ланка с 2,9 млрд. долара

По-рано този месец Шри Ланка поиска бързо споразумение с кредиторите си, за да отвори пътя за спасителен план от Международния валутен фонд в размер на 2,9 милиарда долара. Предварителното условие за одобрение на подобен план обаче е преструктурирането на държавния дълг.

Китай е най-големият кредитор на страната и държи повече от 10 процента от външния ѝ дълг. Представители на Шри Ланка, участващи в преговорния процес, заявиха в началото на септември, че е изключително важно да се постигне споразумение с Пекин.

Мая Йорданова
354 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.28 | 16:57

1
Така е в британската империя.

Добави коментар

Водещи новини