ООН: Китай предоставя ценна сигурност за дестабилизиращия се свят

  • 27 септември 2022 13:31

  • 653
  • 0
ООН: Китай предоставя ценна сигурност за дестабилизиращия се свят
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Светът преживява смутни времена, пандемията от COVID-19 все още не е приключила, а световната икономика е изправена пред риск от рецесия. Ескалацията на ситуацията в Украйна предизвика енергийна и продоволствена кризи. По-опасното обаче е, че манталитетът от Студената война и „политиката на блоковете“ се появяват отново. Унилатерализмът и протекционизмът са във възход, коментира радио Китай, цитирано от "24 часа".

На този фон на провелия се на 24 септември в Ню Йорк общ дебат в рамките на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН членът на Държавния съвет и външен министър на Китай Уан И за пореден път представи пред света подетите от китайския председател Си Дзинпин инициативи за глобалната сигурност и за глобалното развитие, както и принципната позиция на Китай по редица важни международни въпроси, която е израз на общия консенсус между повечето страни в света.

Руско-украинският военен конфликт е сериозно предизвикателство за световния мир и сигурност. Китай е на мнение, че суверенитетът и териториалната цялост на различните държави трябва да бъдат зачитани, а целите и принципите, залегнали в Устава на ООН, да бъдат спазвани.

Слух за преврат в Китай

Китай призовава за незабавното възстановяване на диалога между заинтересованите страни и отмяната на едностранните санкции.

Председателят на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН Чаба Кьорьоши заяви, че Китай играе ключова роля в делата на Общото събрание на ООН. Подетите от председателя Си Дзинпин важни инициативи предоставят желаните перспективи и решения за ефикасното справяне с предизвикателствата.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш даде висока оценка за ключовата роля на Китай в поддържането на многостранността и придвижването на международното сътрудничество и устойчиво развитие. Той заяви, че ООН подкрепя инициативата за глобалното развитие.

"Инициативата ще съдейства и ускори реализирането на дневния ред на ООН за устойчивото развитие до 2030 г.", заяви Антониу Гутериш.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
653 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини