Китай критикува законопроекта на САЩ за подкрепа за Тайван в сферата на отбраната

  • 15 септември 2022 18:34

  • 673
  • 1
Китай критикува законопроекта на САЩ за подкрепа за Тайван в сферата на отбраната
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Китайското външно министерство обвини днес Съединените щати, че нарушават ангажимента си спрямо принципа "един Китай" и се намесват във вътрешните работи на Пекин, след като Комисията по външните отношения на Сената на САЩ одобри нов законопроект, който може значително да увеличи американската отбранителна подкрепа за Тайван, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителката на китайското външно министерство Мао Нин заяви пред репортери в Пекин, че Китай е "отправил сериозни оплаквания" към Вашингтон във връзка със законопроекта, който все още се нуждае от одобрението на Камарата на представителите, както и на президента Джо Байдън, за да се превърне в закон. "Принципът "един Китай" е политическата основа на отношенията между Китай и Съединените щати", заяви тя.

"Ако законопроектът продължи да се обсъжда, да се придвижва напред или дори да бъде одобрен като закон, той ще разклати значително политическата основа на китайско-американските отношения и ще предизвика изключително сериозни последици за отношенията между двете страни, както и за мира и стабилността в Тайванския проток."

Пекин смята самоуправляващия се демократичен остров за своя територия, и не изключва възможността да си го върне с използването на сила, ако се наложи. Двете страни се разделят след гражданска война през 1949 г. и не поддържат официални отношения, а Китай дори прекъсна и неофициалните връзки след избирането на подкрепящата независимостта на Тайван президентка Цай Ингвен през 2016 г.

Си Цзинпин: Китай е готова да бъде световна сила заедно с Русия

В рамките на своята политика за "един Китай" Съединените щати признават правителството в Пекин, като същевременно допускат неофициални отношения и връзки в областта на сигурността с Тайпе. Тя заема позицията на "стратегическа неяснота" по отношение на защитата на Тайван - оставяйки открит въпроса дали ще отговори с военни средства, ако островът бъде нападнат. 

Законопроектът за политиката спрямо Тайван, одобрен вчера от комисията в американския Сенат, има за цел да "подкрепи сигурността на Тайван и правото му на самоопределение", предоставяйки милиарди долари за финансиране на отбраната, за да се повишат неговите "способности за противодействие на интервенцията".

Сенаторът от Демократическата партия Боб Менендес, който е съавтор на двупартийния законопроект заедно със сенатора от Републиканската партия Линдзи Греъм, подчерта, че акцентът в него е насочен към възпирането и Китай не трябва да го разглежда като заплаха.

"Законопроектът, който одобряваме днес, ясно показва, че Съединените щати не се стремят към война или към повишаване на напрежението с Пекин. Точно обратното", заяви той в изявление. "Ние внимателно и стратегически намаляваме съществуващите заплахи, пред които е изправен Тайван, като повишаваме цената за превземането на острова със сила, така че подобно действие да се превърне в твърде рисковано и недостижимо".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
673 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.16 | 10:41

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУУРВИИИИ

Добави коментар

Водещи новини