Пакистан постави спешните си служби в повишена готовност заради риск от нови наводнения

  • 14 септември 2022 16:30

  • 266
  • 0
Пакистан постави спешните си служби в повишена готовност заради риск от нови наводнения
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Пакистанските власти поставиха днес спасителните служби в състояние на повишена тревога заради предупреждения за очаквани дъждове. Страната още не се е съвзела от катастрофалните наводнения, засегнали милиони хора, съобщи БТА.

Поредното предупреждение беше издадено от Федералната комисия по наводненията, която каза, че се очакват още мусонни дъждове към 17 септември. В отговор Индия може да изпусне вода в една от реките си и това да доведе до още наводнения, казват служители.

Междувременно броят на жертвите от неотдавнашните наводнения продължава трайно да расте - за последните 24 часа са загинали и още 54 души, основно в южната провинция Синд.

Наводненията в Пакистан са убили 458 деца

Националният център за реагиране при бедствия каза, че 1481 души, включително 528 деца, са загинали в наводненията от средата на юни. Има опасения, че броят на жертвите ще продължи да расте през идните дни.

Повече от 33 милиона души в близо 116 от общо 160-те пакистански административни района са засегнати от наводненията, които оставиха стотици хиляди хора без храна, питейна вода, подслон и основно медицинско обслужване. Наводненията са повредили повече от 1,7 милиона къщи, над 12 000 км пътища и 390 мостове.

Придошлите води започнаха да спадат на места в най-тежко засегнатата провинция Синд, макар че местните власти казаха, че процесът може да отнеме най-малко три месеца.

Пакистан обяви извънредно положение на национално ниво, а ООН отправи спешен призив за помощ за страната. Според първоначални оценки щетите за икономиката възлизат между 30 и 40 милиарда долара.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
266 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини