Си Цзинпин пристигна в Казахстан за първото си посещение в чужбина от началото на пандемията

  • 14 септември 2022 13:39

  • 286
  • 0
Си Цзинпин пристигна в Казахстан за първото си посещение в чужбина от началото на пандемията
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Китайският президент Си Цзинпин пристигна днес в Казахстан за първото си посещение в чужбина от началото на пандемията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Самолетът на китайския ръководител се приземи в Нур Султан, столицата на централноазиатската страна, малко след 08:00 часа по Гринуич. Си Цзинпин бе посрещнат на летището от казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев. Двамата лидери, придружаващите ги делегации и почетният караул носеха маски заради епидемията от COVID.

След тази визита Си Цзинпин ще замине за Узбекистан, където ще участва в среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество и се очаква да разговаря там с руския държавен глава Владимир Путин. В навечерието пътуването си китайският ръководител обеща "да брани общата сигурност" с Казахстан в статия за казахстанския печат, разпространена вчера от китайската държавна телевизия.

Си Цзинпин и Владимир Путин ще се срещнат в Узбекистан

Според Си Цзинпин Китай се стреми да развива с Казахстан сътрудничество в борбата с наркотрафика и организираната международна престъпност, както и срещу трите "потока" - тероризма, сепаратизма и религиозния екстремизъм. Китайските власти използват това понятие, за да оправдаят репресиите в Синцзян-Уйгурския автономен район на границата с Казахстан срещу уйгурското мюсюлманско население, отбелязва Франс прес.

Западът и правозащитници обвиняват Китай, че държи в лагери над един милион уйгури и други хора от мюсюлмански малцинства, включително казахи. Пекин отхвърля обвиненията в нарушения на човешките права, като твърди, че взетите мерки са насочени срещу тероризма и целят да осигурят развитието на региона. Хиляди казахстанци имат семейни връзки с жители на Синцзян, където казахите са втора по големина тюркоезична група след уйгурите. Казахстан има желание да задълбочи важните си търговски връзки с Китай и се стреми да възприеме позицията на Пекин спрямо Синцзян. Страната обаче е станала тилова база за активисти и неправителствени организации, които критикуват ситуацията в Синцзян и упрекват казахстанските власти в бездействие.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини