Папа Франциск: Религията играе ключова роля в борбата за мир

  • 14 септември 2022 13:19

  • 195
  • 0
Папа Франциск: Религията играе ключова роля в борбата за мир
© Gettyimages/архив

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март подчерта днес важността на световните религии в борбата за мир в изказване при откриването на Конгреса на лидерите на световните и традиционни религии в казахстанската столица Нур Султан, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Не е уместно да се показва "недоверие и презрение към религията", каза Светият отец. "Религията не е проблем, а част от решението за по-хармоничен живот в обществото", каза папата пред 100 делегати от 50 държави, участващи във форума. В наши дни геополитическите, социални, икономически и екологични кризи поставят на изпитание много институции и демократични държави. Те "заплашват сигурността и хармонията между народите", каза Светият отец.

Тридневната му визита в Казахстан е третото му посещение в чужбина през 2022 г. след пътуванията до Малта и Канада.

Макар световните религии да водят диалог от десетилетия, времената, в които живеем "все още са белязани от бича на войната, от климата на враждебност и конфронтация, от неспособността да отстъпим и да протегнем ръка към другия", каза Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март. "Братя и сестри, необходим е скок напред и ние сме тези, които трябва да го направим", каза папата.

"Бог е мир. Той ни насочва винаги по пътя на мира и никога по този на войната", каза Светият отец. Неговите коментари могат да бъдат изтълкувани като призив към руският патриарх Кирил, който подкрепи инвазията на руския президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През в Украйна и отказа да пътува за Казахстан, за да се срещне с папата, както се надяваше Ватикана, отбелязва ДПА.

Десислава Станева
195 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини