Международната търговия на Камбоджа нараства до 37 милиарда щатски долара до края на август

  • 13 септември 2022 15:45

  • 364
  • 0
Международната търговия на Камбоджа нараства до 37 милиарда щатски долара до края на август
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Общият международен търговски стокообмен на Камбоджа е нараснал с 21,5 процента до 37,4 милиарда щатски долара през първите осем месеца на тази година, показва доклад от вчера на камбоджанския главен департамент на митниците и акцизите, предаде АКП за БТА.

В доклада се казва, че от януари до август 2022 г. Камбоджа е изнесла стоки на стойност 15,61 милиарда щатски долара, което е с 26,3 процента повече в сравнение със същия период на миналата година. Добавя се, че вносът на страната възлиза на 21,76 милиарда щатски долара, което е ръст на годишна база от 18,3 процента. 

Китай остава най-големият търговски партньор на Камбоджа, следван от САЩ, Виетнам, Тайланд и Сингапур.

Износът на ориз от Камбоджа се е увеличил с над 13 процента за първите осем месеца

По отношение на износа, САЩ остават най-големият пазар за камбоджански продукти. Износът за САЩ възлиза на 6421 милиона щатски долара, което е увеличение на годишна база с 37 процента. Това представлява 41 процента от общия износ за страната.

Виетнам и Китай са вторият и третият пазар за износ със стойност съответно от 1469 милиона щатски долара и 804 милиона щатски долара.

Износът на Камбоджа се е увеличил значително поради успешния и ефикасен контрол на ковид от правителството, водещ до възобновяване на всички видове икономически дейности, каза г-н Лим Хенг, вицепрезидент на Търговската камара на Камбоджа.

„Правителството контролира положението с ковид пандемията, отвори отново границите си за туристи и възобнови социално-икономическите дейности, които поддържат производствените вериги във фабриките“, добави г-н Лим Хенг.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
364 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини