Индия пусна на вода първия си самолетоносач родно производство

  • 02 септември 2022 15:33

  • 1757
  • 2
Индия пусна на вода първия си самолетоносач родно производство
© Pixabay

Индия днес пусна на вода своя първи самолетоносач местно производство на фона на нейните опити да се противопостави на много по-големия и разрастващ се флот на регионалния си съперник Китай и да разшири капацитета на своята корабостроителна индустрия, предаде Асошиейтед прес.

"Викрант" (в превод от санскритски - "Храбрец" или "Смелчак") е вторият индийски самолетоносач и заедно с построения в Съветския съюз "Викрамадитя", който страната купи от Русия през 2004 г., ще охранява Индийския океан и Бенгалския залив.

Новият 262-метров кораб е разработен от индийските военноморски сили и беше построен в корабостроителница в град Кочи в Южна Индия. Той беше пуснат на вода от индийския премиер Нарендра Моди на церемония, която беше част от тържествата за отбелязване на 75 години от обявяването на независимостта на Индия от британско владичество. Моди подчерта, че Индия сега става една от малкото страни в света със своя собствена програма за строеж на самолетоносачи.

Това е исторически ден и знаково постижение. Това е пример за усилията на правителството да осигури самостоятелността на индийския отбранителен сектор, каза индийският премиер, цитиран от БТА.

Самолетоносачът е най-големият военен кораб, строен в Индия. Той ще има екипаж от около 1600 души и ще носи около 30 самолета, включително изтребители, както и вертолети, съобщи индийският военноморски флот. Корабът с водоизместимост 47 400 тона ще бъде окончателно готов за приемане на служба до края на 2023 г., след като преди това премине процес на изпитания за приземяване на самолети с произведените в русия индийски изтребители МиГ-29К. Индия възнамерява да снабди самолетоносача с повече от 20 нови изтребители и в момента разглежда предложения за закупуване на "Рафал-М" от френската компания "Дасо" и Еф/Ей-18 Блок III "Супер хорнет" от американската компания "Боинг".

Индия тества система за спасяване на екипажа за първия космически кораб „Гаганян“

През последните години Китай разшири своето присъствие в Индийския океан, Западния Тихи океан и отвъд тях, отбелязва АП. Миналия месец той изпрати военноморски кораб в построено от Китай пристанище в Шри Ланка въпреки опасенията на Делхи от подобно посещение толкова близо до индийските брегове. Пекин каза, че корабът е изследователски съд, но е широко разпространено мнението, че той може да влиза в ролята и на шпионски кораб и Индия се опасява, че би могъл да бъде използван за наблюдение на региона.

Моди заяви днес, че съображенията за сигурността в Индо-тихоокеанския регион и Индийския океан са били пренебрегвани твърде дълго.

Но днес този регион е голям приоритет за нас в сферата на отбраната. Така че ние работим по всички направления - от увеличаване на бюджета на военноморския флот, до повишаване на неговия капацитет, добави той.

Владимир Василев
1757 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Каменната ера

2022.09.02 | 16:31

1
И Тъмна Индия си построи самолетоносач , само Тъпа Русия не можа .
Явор

2022.09.02 | 17:37

2
И ти пък се изказа...

Добави коментар

Водещи новини