Пекин обяви кога ще се състои Конгресът на Китайската комунистическа партия

  • 30 август 2022 16:17

  • 463
  • 0
Пекин обяви кога ще се състои Конгресът на Китайската комунистическа партия
© Getty Images (архив)

Конгресът на Китайската комунистическа партия ще започне на 16 октомври, предадоха световните агенции, като се позоваха на китайски държавни медии.

Това е решаваща среща на партията, на която се очаква китайският президент Си Цзинпин да получи трети мандат начело ѝ и следователно начело на страната. Това ще бъде двадесетият конгрес от създаването на Китайската комунистическа партия през 1921 г. Очаква се по време на него да има и промени в състава на Постоянния комитет на Политическото бюро на партията - един всемогъщ седемчленен орган, който държи властта в Китай.

Според неписаните традиции част от настоящите членове на Постоянния комитет на Политическото бюро са достигнали възрастта за пенсиониране.

Си Цзинпин: Истинската демокрация в Хонконг започна след връщането му на Китай

Общото събрание на Китайската комунистическа партия, което ще се събере на конгрес на 16 октомври, наброява пък 2300 делегати.

По време на предишния конгрес през 2017 г. мислите и позициите на Си Цзинпин бяха включени в основополагащите партийни документи. Няколко месеца след това Конституцията на Китай бе променена, за да се премахне лимитът от два президентски мандата. И така на теория Си Цзинпин сега може да управлява страната до живот.

Владимир Василев
463 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини