Отново китайски изтребители в небето над Тайван

  • 25 август 2022 16:32

  • 611
  • 2
Отново китайски изтребители в небето над Тайван
©
Слушай новината Слушай новината

Пет китайски изтребителя са пресекли средната линия на Тайванския проток, който служи за неофициална граница между двете страни, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на Министерството на отбраната на Тайван.

Новината идва на фона на продължаващите военни учения на Пекин близо до острова. През последните дни това е поредният подобен случай.

Вчера други два китайски изтребителя навлязоха във въздушното пространство на Тайван.

Напрежението между Китай и Тайван расте от месеци. Китай гледа на острова като на отцепила се провинция, която трябва да бъде обединена с континенталната част на страната.

Напрежението ескалира при визитата на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе, въпреки множеството предупреждения от страна на Китай. Малко след това Китай започна най-мащабните в историята си военни учения, които Тайван определи като подготовка за нападение.

Два китайски изтребителя нахлуха в небето над Тайван

Управляващата комунистическа партия на Китай предложи Тайван да се върне към управлението си по модела "една държава, две системи", подобно на формулата, която върна бившата британска колония Хонконг под китайско управление през 1997 г. Според Пекин това ще даде на демократично управляван Тайван известна автономия, за да запази някои от своите социални и политически системи.

Тайпе обаче отхвърли този план.

Тайван живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г., когато победеното правителство на Китай избяга на острова, след като Комунистическата партия на Мао Цзедун спечели гражданска война.

Последвайте канала на

Калина Христова
611 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.08.26 | 09:49

2
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИ
Еми...

2022.08.25 | 16:51

1
"след като Комунистическата партия на Мао Цзедун спечели гражданска война" - е, не баш - след като огромна групировка на изтеглената от немския фронт съветска армия прегази с танкове Китай.

Добави коментар

Водещи новини