Тропическата буря Маон се е насочила към Югоизточен Китай

  • 24 август 2022 12:12

  • 182
  • 0
Тропическата буря Маон се е насочила към Югоизточен Китай
© Getty Images

Тропическата буря Маон се е насочила днес към Югоизточен Китай, след като принуди хиляди хора във Филипините да напуснат домовете си, предаде Асошиейтед прес.

Властите в Хонконг предупредиха за наводнения в ниските части и призоваха местните жители да стоят далеч от брега, въпреки че според синоптиците природното бедствие няма да премине директно над финансовия център с население от 7,4 милиона души.

Очаква се бурята да навлезе над сушата над югоизточната китайска провинция Гуандун, на 200 километра югозападно от Хонконг, преди да продължи навътре над автономния район Гуанси, провинция Юнан и Северен Виетнам, гласи прогнозата на китайския Национален метеорологичен център.

Буря доведе до затваряне на учебни заведения и евакуации във Филипините

Бурята Маон се разрази в момент, когато много части от Централен и Западен Китай са измъчвани от тежка суша, причинена от рекордно високите температури този месец. Това доведе до изсъхване на насажденията, а водоснабдяването на населението е поставено под въпрос, отбелязва АП. В централната провинция Съчуан, която има ключово значение за селското стопанство, властите се опитват да предизвикат дъжд с изкуствени средства.

Водноелектрическите централи, които произвеждат около 80 процента от консумирания в Съчуан ток, работят със значително намален капацитет. В резултат електроснабдяването и работата на заводите спират за часове.

Бурята Маон отслабна леко, след като опустоши планински провинции в северната част на Филипините, където най-малко трима души бяха ранени от паднали дървета, съборени от силните ветрове. Училищата и правителствените сгради в столицата Манила са затворени, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
182 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини