Китай е изправен пред недостиг на електроенергия

  • 23 август 2022 11:36

  • 441
  • 1
Китай е изправен пред недостиг на електроенергия
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Китай е засегнат от недостиг на електроенергия след седмици суша и горещи вълни. Повечето търговски центрове в югозападния китайски град Чунцин отварят само между 16 и 21 часа, за да намалят потреблението си на енергия, съобщиха китайските държавни медии, цитирани от ДПА.

През последните седмици властите в провинция Съчуан призоваха електричеството да бъде ограничено. Драстично по-ниски са нивата на водата в много китайски реки поради продължаващата суша. Сред засегнатите е река Яндзъ, третата по дължина в света, която захранва няколко водноелектрически централи.

В някои от водните резервоарите в региона нивото е спаднало до исторически минимуми. Регионът Съчуан е засегнат особено тежко, защото получава 80 на сто от електроенергията си от водноелектрически централи.

Вчера няколко горски пожара бушуваха около мегаполиса Чунцин, за които властите обвиниха горещата вълна и продължаващата суша. Полети бяха отменени, а 1500 души бяха евакуирани от района.

Древни будистки статуи се появиха от намаляващите води на р. Яндзъ

Много области на Китай преживяват най-горещото и най-сухо лято откакто има налични данни. Температурите надхвърлиха 40 градуса многократно на много места през последните седмици.

Държавната информационна агенция Синхуа съобщи, че 14 региона и провинции са засегнати от суша. Местните власти бяха призовани да осигурят водоснабдяването и да създадат изкуствени валежи, ако е необходимо. Така нареченото "засяване на облаци" включва изстрелване на химикали в облаците, за да се генерира дъжд.

Последвайте канала на

Калина Христова
441 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2022.08.23 | 11:54

1
Слава на Си дзинпин.

Добави коментар

Водещи новини