Талибаните обявиха утрешния ден за обществен празник, за да отбележат годишнината от превземането на Кабул

  • 14 август 2022 15:34

  • 899
  • 2
Талибаните обявиха утрешния ден за обществен празник, за да отбележат годишнината от превземането на Кабул
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Талибаните обявиха утрешния ден за обществен празник в Афганистан, за да отбележат една година, откакто превзеха Кабул на фона на хаотичното изтегляне на силите на САЩ и техните съюзници, предаде ДПА.

"На 15 август е първата годишнина от победата в джихада на афганистанците, предвождан от Ислямско емирство Афганистан, срещу окупационните сили на Америка и нейните съюзници", се казва в изявление на министерството на труда.

Талибански бойци влязоха в Кабул без бой миналата година, след което поетапно възобновиха елементите на строгото си управление. Силите за сигурност на бившето правителство на Афганистан се разпръснаха, а афганистанският президентът избяга от страната. Десетки хиляди афганистанци се стекоха към международното летище в Кабул в опит да избягат от родината си.

Икономическата криза в Афганистан и разцепления сред талибаните ги застрашават година след връщането им на власт

Оттогава произволните арести, извънсъдебните убийства на служители на бившите власти, атаките на "Ислямска държава" срещу религиозни малцинства и икономическите затруднения се превърнаха в ежедневие в Афганистан, отбелязва ДПА.

Наскоро президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че при американски въздушен удар в Кабул е бил убит лидерът на "Ал Каида" Айман аз Зауахири. Талибаните осъдиха атаката и казаха, че не са знаели, че Аз Зауахири е в Кабул.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
899 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
митьо

2022.08.14 | 18:19

2
ХАхахахха. Да ви е честито ,талибанчета ,дюстабанчета .
Слава на РУСИЯ!!!

2022.08.14 | 15:52

1
Еми имат какво да празнуват - до Щатите е още далеч, но вече получават данък от Русия - 5 милиарда долара на година и дипломатическо признание.

Добави коментар

Водещи новини