Хунтата в Мианма ограничава контактите между политическите партии и чуждестранни организации

  • 13 август 2022 20:14

  • 532
  • 1
Хунтата в Мианма ограничава контактите между политическите партии и чуждестранни организации
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Хунтата в Мианма реши да ограничи възможността политическите партии да контактуват с чужденци или чуждестранни организации, предвид приближаването на изборите догодина, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Югоизточноазиатската страна е обхваната от размирици и икономиката ѝ отбелязва спад от преврата през февруари миналата година, с който беше свалено правителството на Аун Сан Су Чжи.

Миналата година хунтата анулира резултатите от парламентарните избори, проведени през 2020 г., спечелени категорично от Национланата лига за демокрация на Аун Сан Су Чжи. Като причина бяха посочени подозрения за измами, макар че според международни наблюдатели изборите са преминали добре.

Вчера избирателната комисия, съставена от членове на хунтата, съобщи, че 92-те разрешени политически партии ще трябва да искат разрешение, ако искат да се срещат с чуждестранни лица или организации.

"Политическите партии трябва да спазват закона. Ако не го правят, разрешителното, дадено на тази партия, ще бъде отменено", предупреди комисията. Освен това тя обвини чуждестранни посолства и неправителствени организации в намеса в изборите през 2020 година.

Политическите партии в Мианма протестираха срещу новия указ. Сое Тура Тун, бивш депутат на НЛД, определи решението като антидемократични и незачитащо свободата на събиране.

Ко Ко Гий, председател на Партията на народа, определи решението като безпрецедентно и заяви, че то не предвещава нищо добро за шансовете следващите избори да са наистина демократични. "Смятаме, че тяхното действие ще нанесе значителни щети на доверието, което народът и международната общност изпитват по отношение на следващите избори и демократичната система", подчерта той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
532 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.14 | 09:42

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини