Китай започна мащабни военни учения около Тайван

  • 04 август 2022 08:48

  • 970
  • 3
Китай започна мащабни военни учения около Тайван
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Китай започва най-големите си военни учения в моретата около Тайван след посещението на американския политик Нанси Пелоси, информира БиБиСи (BBC).

Ученията започнаха в 12:00 местно време (04:00 GMT) и в няколко района трябваше да се проведат на разстояние 12 мили от острова.

Тайван заяви, че Китай се опитва да промени статуквото в региона.

Нанси Пелоси направи кратко, но противоречиво посещение в Тайван, който Китай счита за отцепила се провинция.

Ученията са основният отговор на Пекин, въпреки че той също така блокира търговията с острова. Ученията трябва да се проведат в натоварени водни пътища и ще включват стрелба с бойни патрони на далечни разстояния, обяви Пекин.

Според Тайван това се равнява на морска и въздушна блокада. САЩ пък заявиха, че ученията са безотговорни и могат да излязат извън контрол. Анализаторът Бони Лин каза пред BBC, че тайванската армия ще реагира предпазливо, но все още има риск от конфронтация.

Тайван съобщи, че е изпратил самолети, за да предупреди китайски военни самолети в сряда, а военните му сили са изстреляли ракети, за да прогонят неидентифицирани самолети над островите Кинмен, разположени близо до континента.

27 китайски военни самолети навлязоха в зоната за ПВО на Тайван

Няколко министерства са претърпели кибератаки през последните дни, съобщи тайванското правителство. Тайван също поиска корабите да поемат по различни маршрути и преговаря с Япония и Филипините за намиране на алтернативни авиационни маршрути.

Обявяването на шест големи забранени зони около острова е зловещо. Пекин направи същото през 1996 г., когато за последен път имаше така наречената "Криза в Тайванския пролив". Но тогава всички забранени зони бяха доста извън териториалните води на Тайван.

Този път три от шестте зони навлизат в ограничението от 12 мили на Тайван. Това е безпрецедентно. Министерството на отбраната на Тайван вече нарече този ход нарушение на конвенциите на ООН и каза, че се равнява на въздушна и морска блокада срещу острова.

Ако Китай премести кораби или самолети в тези зони, това ще се равнява на нахлуване в територията на Тайван. Това прави залозите много по-високи, тъй като Тайван може да се почувства принуден да защити собствените си води.

Военноморските сили на САЩ наблюдават всичко това много внимателно и вече разполагат с бойна група корабоносач USS Ronald Reagan, която плава наблизо във Филипинско море.

Япония също така изрази загриженост пред Китай относно зоните, обхванати от военните учения, които според нея се припокриват с нейната изключителна икономическа зона.

Калина Христова
970 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.08.04 | 10:58

3
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ
Тайван спи спокойно

2022.08.04 | 09:12

1
Започна още преди 2 дена, но след като има за пример Пути от Русия едва ли ще предприеме нещо грубо.

2022.08.04 | 10:39

2
Путин иба майката на украйна и Китай ще ибе майката на Тайван

Добави коментар

Водещи новини