Откриват най-големият завод за производството на етанол от въглища

  • 26 юли 2022 15:38

  • 1523
  • 1
Откриват най-големият завод за производството на етанол от въглища
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Най-големият завод в света за производството на етанол, получен чрез преработката на въглища, ще бъде открит в Китай през септември, съобщи БТА.

Предприятието, което се изгражда в провиниция Шанси, ще произвежда над 500 хиляди метрични тона етанол годишно, съобщи Китайската академия на науките, цитирана от официоза "Чайна дейли". Очаква се в завода да бъдат преработвани по над 1,5 милиона тона въглища на година.

Предполага се, че благодарение на това същото количество зърнени култури ще може да бъде използвана за други цели вместо за производството на етанол.

Oгромна поръчка от Сърбия блокира въглищните мини в Босна и Херцеговина, гражданите се страхуват от зимата

Проектът на компанията "Шанси Янчан петролиум груп" (Shaanxi Yanchang Petroleum Group) се реализира съвместно с в Далианският институт по химическа физика.

През 2017 г. в Китай беше открит първият завод в света за производството на етанол от въглища, с капацитет от 100 000 тона годишно, пише "Чайна дейли". Вестникът отбелязва, че 66 процента от етанола в света се смесва с бензин. Получава се биогориво, при изгарянето на което се отделят по-малко вредни емисии в атмосферата.

Мая Йорданова
1523 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.07.26 | 15:54

1
Русия харесва това. Етанола е любимата напитка на руснаците.

Добави коментар

Водещи новини