Дванадесет държави ще участват в общи военни учения на Индонезия и САЩ на остров Суматра

  • 25 юли 2022 14:31

  • 605
  • 1
Дванадесет държави ще участват в общи военни учения на Индонезия и САЩ на остров Суматра
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Повече от четири хиляди войници от дванадесет държави ще се включат в годишните военни учения на Индонезия и Съединените щати, съобщиха индонезийските власти. Ученията ще се проведат следващия месец на фона на тлеещо напрежение в Южнокитайско море, предаде японската информационна агенция "Киодо", цитирана от БТА.

Военните учения, кръстени "Суперщит Гаруда", ще се проведат на двата най-големи индонезийски острова Суматра и Калимантан от 1 до 14 август. В тях ще вземат участие Австралия, Япония, Южна Корея и Великобритания, а сред планираните дейности са сухопътни маневри и морски десанти.

За годишните учения, които датират от 2009 г., Индонезия ще изпрати две хиляди войници, към които ще се присъединят хиляда и сто души военен персонал от САЩ, каза вчера пред журналисти командващият индонезийската армия генерал Андика Перкаса.

За разлика от предишните издания на тези учения, в които са участвали само сухопътни войски, тази година ще участват всички видове военни формирования - въздушни, военноморски и специални сили.

Военни учения на НАТО ще се проведат в Турция

"Целта ни е да подобрим нашите възможности за справяне с различни предизвикателства, свързани със сигурността, природните бедствия и хуманитарните мисии", уточни ген. Андика по време на обща пресконференция с генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили. От своя страна, ген. Мили допълни, че "това ще бъде много важно военно учение, едно от най-мащабните, които сме правили досега".

Китай има претенции към голяма част от акваторията на Южнокитайско море и разполага с военни постове в райони, които се оспорват и от други съседни държави като Филипините и Виетнам. Индонезия разглежда южния край на Южнокитайско море като свои териториални води, докато от Пекин неколкократно призовават страната да прекрати добиването на петрол и природен газ оттам.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
605 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.07.26 | 09:37

1
КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИИИИИ ЯЖТЕ МИ ХУЯЯЯЯ

Добави коментар

Водещи новини