Хунтата в Мианма екзекутира четирима активисти за демокрация

  • 25 юли 2022 06:50

  • 503
  • 2
Хунтата в Мианма екзекутира четирима активисти за демокрация
© Gettyimages/архив

Военните власти в Мианма са екзекутирали четирима активисти за демокрация, обвинени в подпомагане на извършването на "терористични актове", съобщи Ройтерс, като се позовава на държавни медии от страната. Това са първите екзекуции, извършени в Мианма от десетилетия.

Сред екзекутираните са активистът Кяу Мин Ю и бившият депутат и хип хоп изпълнител Пьо Зеяр Тау, съобщи англоезичният вестник "Глоубъл ню лайт от Мианма" (Global New Light of Myanmar). Присъдите срещу тях бяха произнесени през януари и потвърдени на горна инстанция през юни. Другите двама екзекутирани са Хла Мьо Аун и Аун Тура Зау, пояснява БТА.

Изданието информира, че срещу четиримата са били повдигнати обвинения по закона за борба с тероризма и екзекуциите са били извършени според процедурите на затвора.

В началото на юни ООН, Държавният департамент на САЩ и Франция осъдиха отхвърлянето на обжалването на присъдите на осъдените.

Десислава Станева
503 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.07.25 | 11:54

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИИ
Sarbeca Z

2022.07.25 | 07:16

1
Добре са направили и тук така трябваше да сторим с костов, надежда ку.рва михайлова, филип димитров, и боклука петър стоянов

Добави коментар

Водещи новини