Газова експлозия в Китай, трима са в неизвестност

  • 19 юли 2022 14:45

  • 715
  • 0
Газова експлозия в Китай, трима са в неизвестност
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Трима души са в неизвестност след газова експлозия, проехтяла след частично срутване на сграда в севернокитайския пристанищен град Тянцзин. Единадесет са ранени, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Инцидентът се разследва, но изглежда причината е в лошата инфраструктура. Повече от трийсет години Китай бележи главоломен икономичен растеж. Това развитие значително повиши стандарта на живот, но често разпоредбите в областта на безопасността и екологията не се спазват, отбелязва Асошиейтед прес.  

Рухнали са три етажа от пострадалата шестетажна сграда. Агенция Синхуа предаде, че последвалата експлозия е станала към 7:15 сутринта местно време. Снимки показват срутени горни етажи на сградата, но без очевидни щети на съседните сгради.

Голям пожар пламна в близост до бензиностанция в Казанлък

Градът помни голямата експлозия през 2015 г. в химически склад, причинила смъртта на 173 човека, повечето от тях  полицаи и пожарникари. Химикалите са били ненадлежно регистрирани и съхранявани, а местни служители бяха признати за съучастници и обвинени в подценяване на потенциалната опасност.

В Китай се заменя отдавна остаряла инфраструктура, като се отделя специално внимание на газопроводи, ползвани за готвене, отопление и електроенергия.

Експлозия през 2013 г. в североизточното пристанище Циндао причини смъртта на 62 души, след като подземни тръбопроводи се спукаха и се стигна до изтичане на газ.

Освен това строителните правила не се спазват строго в селските райони и в предградията, като се вдигат нови етажи на сгради, които не могат да ги издържат конструктивно. През април блок с апартаменти и ресторанти се срути в Чанша. Загинаха 53 души.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
715 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини