Северна Корея е извършила стрелба с реактивни системи за залпов огън

  • 10 юли 2022 21:01

  • 1029
  • 0
Северна Корея е извършила стрелба с реактивни системи за залпов огън
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Северна Корея изглежда е извършила днес стрелба с реактивни системи за залпов огън, съобщи южнокорейската армия, цитирана от БТА. Това е най-новата от поредица провокации от страна на Пхенян.

Южнокорейските въоръжени сили са засекли "траектории на полети", които вероятно са от севернокорейски артилерийски огън, съобщи Обединеният комитет на началник-щабовете на Сеул.

"Нашите военни са засекли между 18,21 и 18,37 ч. днес траектории на полети, за които се предполага, че са от севернокорейска стрелба с реактивни системи за залпов огън", заяви Обединеният комитет, без да уточни броя им. "В тясно сътрудничество със САЩ военните ни засилиха наблюдението и бдителността си и са в състояние на повишена готовност", се казва още в съобщението.

Пхенян критикува споразумението за военно сътрудничства между САЩ, Южна Коея и Япония

Президентската служба за национална сигурност свика съвещание във връзка с тези стрелби и заяви, че следи отблизо ситуацията в случай на нови стрелби от страна на Пхенян.

Според Сеул Северна Корея изглежда е извършила днес артилерийски учения, посочва Асошиейтед прес и подчертава, че това става броени дни след като САЩ са разположили модерни изтребители в Южна Корея за общи маневри.

Шест американски изтребителя Ф-35 пристигнаха в Южна Корея миналата седмица за 10-дневни учения, които приключват на 14 юли.

От началото на годината Северна Корея извърши редица оръжейни изпитания, включително пробно изстрелване на междуконтитентална балистична ракета - първото от 2017 г. насам. Сеул и Вашингтон смятат също, че режимът на Ким Чен-ун може в скоро време да осъществи седми ядрен опит. Заместник държавният секретар на САЩ Уенди Шърман предупреди, че ако това стане, ще последва "бърз и енергичен отговор".

Мая Йорданова
1029 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини