Убиецът на Абе първаначално планирал друго покушение

  • 09 юли 2022 06:39

  • 3042
  • 5
Убиецът на Абе първаначално планирал друго покушение
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Японската полиция продължава днес да се опитва да изясни мотивите на убиеца на бившия премиер Шиндзо Абе, съобщи агенция Киодо.

Тецуя Ямагами казал при разпитите, че изпитва гняв към "конкретна организация", която според него била свързана с Абе. Той отрекъл да е застрелял 67-годишния бивш японски премиер заради политическите му възгледи, съобщи полицията.

Впоследствие Ямагами, на 41 години, уточнил, че първоначално възнамерявал да нападне лидера на религиозна група. След това обаче той решил да убие бившия японски премиер, който според него също бил свързан с въпросната организация.

Полицията не разкри коя е въпросната религиозна група.

Ямагами застреля от близко разстояние Абе, докато произнасял импровизирана реч пред железопътна гара в западната префектура Нара вчера - два дни преди предстоящите утре избори за горната камара на японския парламент. Убиецът се приближил отзад и открил огън със самоделно оръжие.

Полицията претърси дома на Ямагами вчера и откри експлозиви и самоделни оръжия.

Убиецът на Шиндзо Абе призна вината си

Убиецът е безработен. Той работел за компания от промишления сектор от есента на 2020 г. до май, когато напуснал. Преди това Ямагами е служил три години във военноморските части на японските Сили за самоотбрана до август 2005 г.

Тази сутрин катафалка откара тялото на Шиндзо Абе от болницата в Нара, където му бе направена аутопсия, към столицата Токио. С колата пътува и неговата съпруга Акие Абе.

Президентът на САЩ Джо Байдън се обади по телефона днес на японския премиер Фумио Кишида, за да изрази своите съболезнования.

Байдън отбеляза "важното значение на трайното наследство на Абе, неговия ангажимент за свободен и отворен Индийско-Тихоокеански регион и стартирането на четиристранния диалог за сигурност с Япония, Съединените щати, Австралия и Индия". Той също така изрази "непоколебима увереност в силата на японската демокрация".

Япония иска да "защити демокрацията, без да се поддаде на насилието", заяви Кишида на Байдън.

Днес е последният ден от предизборната кампания в Япония. Очаква се изборите за горната камара на парламента утре да бъдат спечелени от управляващата коалиция, водена от Либерално-демократичната партия на Шиндзо Абе.

Лидери от целия свят поднесоха своите съболезнования по повод смъртта на Абе - най-дълго управлявалия министър-председател на Япония. Той се оттегли през 2020 г. след близо осем години на поста. Преди това Абе още веднъж бе премиер - за едногодишен период от септември 2006-а до същия месец на 2007 г.

Последвайте канала на

Калина Христова
3042 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Хохохох :)

2022.07.09 | 14:24

5
Не били ясни мотивите на крайнодесния психар... Видиш ли кранодесен - особено с татуси Св*ас*ти*ки и портрети на Хи*тл*ер... Ами просто... Бързо го наръгваш с нещо (каквото намериш...) във врата... Колкото по-бързо лишиш Майката Земя от нациста/фашиста долен - толкова по-добре за Майката Земя... Персонално за Япония... Всеки един (включително и Абе...) искаше окупаторите от САЩ да се изнасят, да нямат бази в Япония, а и най-вече нормални отношения със съседите си... Взимани от ТЕХНИ решения, а не от страна на окупатора - САЩ... А иначе за Абе си стана ясно още като почна да критикува САЩ за Украйна... Всеки, който се опълчи/дистанцира на/от САЩ - това го чака... Хвърлете един поглед на интервюто на Абе за Украйна/Зеленски и Нацистите/Фашистите от Азов/Кракен/Айдар - и ще разберете... Приятно четене/гледане... :)

2022.07.09 | 10:03

4
СПОРЕД АМЕРИКАНСКИ ВОЕННИ ЕКСПЕРТИ ЕДНА ОТ НАЙ-ДОБРЕ ВЪОРЪЖЕНАТА АРМИЯ В СВЕТА ПО НАТОВСКИ ОБРАЗЕЦ Е ТАЗИ НА ЛНР И ДНР, А ПО КОЛИЧЕСТВО ПРОТИВОТАНКОВИ ГРАНАТОМЕТИ (ДЖУВЕЛИНИ) Е НА ПЪРВО МЯСТО.

2022.07.09 | 06:44

1
Жалко че у нас няма някой смел човек да направи същпто с ББ...

2022.07.09 | 08:29

3
Ако не харесваш излизаш и правиш политика ако си по добър и знаещ това е пътят не да стреляш по хора заради политически възгледи

2022.07.09 | 07:33

2
Явно и ти не си достатъчно смел, а си един клавиатурен мишок.

Добави коментар

Водещи новини