Масови тестове за COVID-19 в пекински квартал заради „свирепа“ епидемия

  • 12 юни 2022 16:21

  • 2734
  • 2
Масови тестове за COVID-19 в пекински квартал заради „свирепа“ епидемия
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Най-населеният квартал на Пекин Чаоян обяви три кръга масови тестове за овладяване на „свирепа“ епидемия от COVID-19, която тръгна от бар в търговска зона миналата седмица, малко след като градът облекчи ограниченията, наложени през април, съобщи Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Градските здравни служители заявиха, че досега са открити 166 потвърдени случаи, свързани с епидемията, започнала в бар в „Хевън супермаркет“  в района на Санлитун в четвъртък, като 145 от тях са посетители на бара.

Масовите тестове ще се проведат между понеделник и сряда в района Чаоян, където се намира барът, съобщиха служители пред репортери.

Общият брой на случаите на заразяване и смъртните случаи от пандемията в Китай остава изключително нисък в сравнение с много други страни по света. Но въпреки че голяма част от света е намалила ограниченията, китайските власти продължават да провеждат политика на нулево разпространение на коронавируса, опитвайки се да блокират появата на нови случаи с мерки, включващи строги ограничения на движението и масови тестове.

Сюй Хъцзян, говорител на градската управа в Пекин, заяви днес, че настоящата епидемия в столицата е „свирепа".

Шанхай и Пекин се връщат към локдауните заради коронавируса

„Понастоящем рискът от по-нататъшно разпространение все още съществува. Най-спешната задача в момента е да се проследи източникът на заболяването, да се управляват и контролират рисковете", каза той и добави, че Пекин трябва да предотврати появата на условия за засилване на епидемията.

Две сгради, в които живеят стотици жители в Чаоян, днес бяха подложени на строг локдаун, след като в една от тях бил засечен положителен случай, съобщи за Ройтерс представител на властите.

Около комплекса са поставени големи метални барикади. В сградата влязоха служители в предпазни костюми, носещи дезинфектант, а на изходите бяха осигурени допълнителни полицейски служители и охрана.

Някои жители на Пекин съобщиха, че в неделя са получили неколкократни съобщения с настояване да информират властите в квартала, ако наскоро са посещавали баровете в Санлитун.

В Шанхай, който беше подложен на двумесечно блокиране до  началото на юни, вчера властите обявиха кръг от тестове за повечето от 25-те милиона жители на града.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
2734 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Русофил путинист

2022.06.12 | 20:02

2
САЩ са виновни
Гост

2022.06.12 | 16:57

1
Без изненада! Китайците са най-големите гнусляци от човешката раса.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини